Belföld

Holokauszttagadó könyvet adott ki, 120 ezres bírságot kapott a kiadó

Pénzbüntetést kapott a holokauszttagadó svéd író könyvét megjelentető könyvkiadó vezetője. A döntést tárgyalás mellőzésével hozta meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság: a vádlottat nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntettében találták bűnösnek és 120 ezer forint pénzbírósággal sújtották – tudtuk meg a Fővárosi Főügyészségtől szerdán.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy amennyiben a kiadó vezetője nem fizet, a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell változtatni, valamint – az ügyészi vádirati indítvánnyal egyetértve – elrendelték a holokauszttagadó kijelentéseket tartalmazó elektronikus adatok (URL-címek) végleges hozzáférhetetlenné tételét is.

A végzés nem jogerős.

A vádemelésről múlt héten számolt be az ügyészség. Azt közölték, a cég 2012-ben adta ki magyar fordításban a svéd író holokauszttagadó könyvét, amelyben a szerző a holokausztot mítosznak tartja és megkérdőjelezi a gyilkosságra használt gázkamrák létezését.

 A könyvkiadó cég a magyar nyelvre lefordított könyvet a kiadó könyvesboltjában és az általuk működtetett webáruházban értékesítette, a vádlott a webáruház honlapján a könyv szellemiségét tükröző kiadói ajánlást is írt az olvasóknak.

Az ügyészség indítványára az ügyben még 2016-ban a Budai Központi Kerületi Bíróság az érintett holokauszttagadó internetes tartalmak ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelte el, amelynek végleges elrendelését is indítványozta ebben a vádiratában az ügyészség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik