Belföld

Házi őrizetben marad M. Richárd

A Fővárosi Törvényszék az M. Richárd ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás nyomozati szakában az elsőfokú bíróság házi őrizetet elrendelő döntését helybenhagyta – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Semmi nem indokolta, hogy lecsukják a Dózsa György úti gázolót
M. Richárd házi őrizetben védekezhet tovább, az általunk megkérdezett ügyvéd szerint intelligens ítélet született. Legfeljebb nyolc évet kaphat, de könnyen lehet, hogy jóval kevesebbel megússza.

Közleményükben azt írják, figyelemmel a gyanúsított közlekedési múltjára, illetve arra a körülményre, hogy a közlekedés rendjét sértő, szándékos bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőeljárás alatt ismételten, a közlekedési szabályok durva megsértésével elkövetett bűncselekmény gyanúsítottjává vált, tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, a közlekedés rendjét sértő bűncselekményt követ el.

Tehát a bíróság álláspontja szerint a kényszerintézkedés különös okaként szabályozott bűnismétlés veszélye fennáll.

Hozzátették, az iratok alapján megállapítható, hogy a kényszerintézkedés elrendelésének további különös okai – szökés, elrejtőzés veszélye, illetve a bizonyítási eljárás veszélyeztetése – nem állnak fenn.

Jelen ügyben a gyanúsított rendezett lakhatási és megélhetési körülményeire tekintettel – amelyet a nyomozás eddigi adatai sem cáfoltak – a bíróság álláspontja szerint a bűnismétlés veszélye a házi őrizet elrendelésével kiküszöbölhető, ugyanis megakadályozza őt abban, hogy a jövőben a közlekedésben részt vegyen. A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elsőfokú bíróság döntése a szükségesség és az arányosság elvének megfelel.

Ha az eljárás során a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait vagy eljárási cselekményen idézés ellenére, ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető, vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása.

A férfi még májusban hajtott bele Mercedes kabriójával egy éppen kanyarodó Citroënbe, amely a buszmegállóban várakozó emberek közé csapódott. A szakértői vélemények alapján kiderült, M. Richárd körülbelül 140-nel száguldott, a tragédia előtt 2-3 nappal kokaint fogyasztott, és érvényes jogosítványa sem volt.

A gázolóról később kiderült, az eset előtt néhány nappal kokaint is fogyasztott, amit be is vallott, de a vérében már nem mutatták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik