Belföld

Hónapokat késhet az új amerikai nagykövet

Több hónapot, de az is lehet, hogy egy évet is várni kell arra, hogy kinevezzék az új amerikai nagykövetet Budapestre – tudta meg az ATV kormányzati forrásokból. Így nincs kizárva az sem, hogy a jövő évi választásokig sem érkezik meg Colleen Bell utódja.

Az ATV által megkérdezett kormánypolitikus szerint azonban ez nem a magyar kormánynak szól, ugyanis az amerikai szenátus mindössze 6 új nagykövet kinevezését hagyta jóvá, és ők is kulcspozíciókat foglaltak el, például az ENSZ-ben, Kínában és Izraelben.

A nagyköveti posztra esélyes lehet Christopher Ballt, a connecticuti tiszteletbeli magyar konzul, aki egyben a Quinnipiac Egyetem közgazdászprofesszora, húsz éve foglalkozik Magyarországgal, tanított az ELTE-n és folyékonyan beszél magyarul.

Szintén felmerült Susan Hutchison neve, aki korábban tévés műsorvezetőként dolgozott, ő volt a Charles és Lisa Simonyi Alapítvány a Művészetekért és Tudományért ügyvezető igazgatója, valamint a 2014 őszéig a Hungary Initiatives Foundation (HIF) egyik kurátora, most pedig a republikánus párt Washington állambeli csoportjának elnöke.

(Kép: Colleen Bell korábbi nagykövet Orbán Viktorral, forrás: MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik