Belföld

Sztrájkolnak a MÁV Utasellátó Központjánál

Követelik, hogy a vasúttársaság álljon el a létszámcsökkentéstől.

Kedden reggel 8 órától este 11 óráig sztrájkot tartanak a MÁV-Start Utasellátó Központjánál – közölte a VDSzSz Szolidaritás vasutas szakszervezet hétfőn az MTI-vel. A vasúttársaság a sztrájkra reagálva közölte: naponta 2950-3000 vonatot közlekedtetnek, ebből a munkabeszüntetés 18-20 nemzetközi vonatot érinthet.

Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke elmondta: követelik, hogy a munkáltató álljon el létszámcsökkentési elképzeléseitől az utasellátónál, és adjon magyarázatot arra, hogyan lett a korábban nyereséges vállalkozásból veszteséget termelő egység. A szakszervezet szerint amennyiben kiveszik a járatokból az étkező- és hálókocsikat, akkor az utasellátó központban mindössze 40 utazói létszám maradna a 117-ből, és ez a földi kiszolgálók munkáját is érintené.

A MÁV hétfőn is fenntartotta, hogy az utasellátó gazdaságos működtetése érdekében csökkenti, illetve megszünteti az étkező- és hálókocsi szolgáltatást több nemzetközi vonaton a 2017/2018-as menetrend december 10-i életbelépésétől. „Az utasellátó az elmúlt években – különösképpen 2016-ban – jelentős veszteséget termelt, ezért a MÁV-Start a nemzetközi járatok optimalizálása mellett döntött, erről tájékoztatta a külföldi vasútvállalatokat, valamint egyeztetett az utasellátó munkatársainak továbbfoglalkoztatásáról az érdekvédelmi képviseletekkel” – tájékoztatott a vasúttársaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik