Belföld

A cigányság kérdését feladatként kell kezelni, nem problémaként

A Fidesz által életre hívott rendszerben lényegében nincs semmilyen lehetősége a cigányságnak,

mondta el a Magyar Nemzetben megjelent interjújában Bogdán László, Cserdi polgármestere.

Farkas Flórián például napjainkban a cigányság megítélésében a legkártékonyabb személy. Ő viszont nem egyenlő a magyarországi cigánysággal.

Bogdán nem is érti, hogyan gondolhatja bárki, hogy a korrupciós ügyekbe keveredett Farkas, aki miniszterelnöki tanácsadó és az Országos Roma Önkormányzat korábbi vezetője képes lesz tisztességesen szavazatot szerezni, utalva arra, hogy nyár elején a Fidesz megújította az együttműködést a Farkas Flórián elnökölte Lungo Drommal.

A polgármester nem látja, hogy ki lehetne hiteles roma vezető, ugyanakkor reális esélyt lát arra, hogy

a cigányság kérdése felülkerekedjen a jelenlegi kormány stadionokba zárt perspektíváján, és hogy van olyan fontos, mint a magyar futball.

Úgy véli, hogy az országban zajló problémákat illetően nem kellene külön beszélni a romákról,

az országot nem megosztva kellene irányítani. A vezetés fenntartja a megosztottságot, a megkülönböztetés pedig folyamatos feszültséget szít.

Bogdán azt mondja: a kormány azért riogatja folyamatosan ellenségekkel az országot, hogy a társadalmat minél ridegebb állapotban tartsa. Ugyanakkor ez nagyon veszélyes játszma, mert számolni kell azzal – figyelembe véve a cigányság demográfiai mutatóit -, hogy nem lesznek mindig kisebbségben.

"Én most többet érek egy migránsnál, de ez borzalmas"
Cserdi polgármestere szerint emberminiszter nem mondhat olyat, mint Balog Zoltán Tusványoson.

Az integrációval kapcsolatban megjegyezte:

Amíg nem lesz az országban olyan vezetés, amely a cigányság kérdését nem problémaként kezeli, hanem feladatként, addig ez az ajtó zárva is marad.

A kormányzati politika mellett az egyéneknek is felelőssége van abban, hogy hogyan alakul a cigányság sorsa. Bár egy polgármesternek fontos feladata utat mutatni, ő sem érhet mindenhez és nem gondolhatja magáról azt, hogy ő a világ közepe.

Nem jó az a polgármester, akinek két csöcse van, és huszonnégy malacot tart rajta, mert nem tudja leszoktatni őket.

Az viszont már a szülők felelőssége, hogy a gyerekeik rendesen járnak iskolába.

A Jobbiknak arra az ötletére reagálva, hogy meg kellene vonni a szavazati jogot az írni-olvasni nem tudóktól, Bogdán kifejtette:

az, hogy sokunknak nincs mega nyolc általános iskolai végzettsége, az előző rendszer hibája, amely elvette a lehetőséget tőlünk, hogy képezzük magunkat (…) az eltelt 27 év fényében azt kell mondanom, ha ma megfordul emberek fejében az általános szavazati jog létjogosultsága, akkor ez az ország nem demokratikus.

Hozzátette:

Én is szerethetem úgy a hazámat, mint Vona Gábor. (…) Én cigány származású magyar ember vagyok, és büszke vagyok mindkettőre.

(Kép: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik