Belföld

Nem lehet népszavazás a Római-partról

Megtagadta az Együtt és a Párbeszéd által a római-parti mobilgát megépítése ellen benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését pénteki ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), amely szerint a főváros törvényesen jelölte ki a védmű nyomvonalát, így e kérdésben nem tartható népszavazás.

A helyi népszavazást Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be, magánszemélyként, hogy elérjék: a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert véleményük szerint a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.

A benyújtott kérdés úgy szólt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?” Az FVB azonban pénteken megtagadta a kérdés hitelesítését.

Az FVB határozatában felidézte: a Fővárosi Közgyűlés április 5-i ülésén döntött arról, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra.

Mint írták, a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a főváros területén a vízkárelhárítás, tehát az árvízi védekezés a fővárosi önkormányzat törvény által előírt feladata és ennek a feladatnak a része a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme, és a törvény kiemelkedően fontos közérdeknek nyilvánította ennek a területnek az érdekében megvalósítandó beruházásokat. A kiemelkedő fontosságot nyomatékosítja, hogy a megvalósítása érdekében kötendő szerződéseket halasztást nem tűrő, ugyancsak kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződéseknek kell tekinteni.

Az FVB szerint az is megállapítható, hogy a Csillaghegyi- öblözet árvízvédelmét szolgáló létesítmény helyét törvény határozza meg, pontosan körülírva azt a területet, ahol a védmű megvalósítására irányuló beruházás megvalósul. Ennél fogva az árvízvédelmi mű elhelyezkedésének, nyomvonalának meghatározása nem tartozik a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe.

Az FVB álláspontja szerint tehát a Fővárosi Közgyűlés a népszavazási kezdeményezéssel visszavonni kívánt határozatában a hatókörén kívül eső jogszabályokban, törvény által előírt kötelezettsége körében, a törvényben foglaltaknak megfelelően jelölte ki a Csillaghegyi-öblözet védelmét szolgáló árvízvédelmi védmű nyomvonalát, ezért az FVB szerint a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani.

A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

(MTI, fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik