Belföld

Újra ölelni akar az egy éve mozdulatlanul fekvő lány

A csornai Foki Niki egy svédországi műtétnek köszönhetően tud gép nélkül lélegezni.

Több mint egy éve nyaktól lefelé mozdulatlanul fekszik a győri kórház intenzív osztályán a 23 éves Foki Niki, akiről a Kisalföld ír.

A lány egy motor utasaként szenvedett olyan súlyos csigolyatörést, hogy azóta gépi lélegeztetésre szorul, de már nem a nap 24 órájában. Nemrég ugyanis megműtötték Svédországban, olyan pacemakert ültettek a testébe, ami mozgatja a rekeszizmait. Ezzel a műtét után először 1-2 órát tudott önállóan lélegezni, most már 12 órát is.

A költséges beavatkozást az egészségbiztosító állta, Niki Magyarországon először kapott lehetőséget ilyen beavatkozásra. Itthoni kezelőorvosa, Dr. Fodor Gábor a szabadsága terhére kísérte el a lányt és édesanyját Svédországba, hogy segítsen a tolmácsolásban és a félelem leküzdésében. Niki azt mondta: „nem adhatom fel, ha azt látom, hogy velem együtt mások is meg akarják próbálni a lehetetlent”.

A lányt ősszel várhatóan hazaengedik csornai otthonába, ahol adományokból alakítottak ki neki szobát. Ide szüksége lenne még emelőre, rámpára, gyógytornászra, meg egy speciális autóra is, amivel szállíthatnák. A Kisalföld napilap „Jóakarat hídja” nevű kezdeményezésével már összegyűlt 200 ezer forint az emelőre. Emellett létrehozták a Foki Nikolett Gyógyulásáért Alapítványt, ahová az adományokat várják.

Niki azt mondta, az az álma, hogy újra tudjon ölelni – ha erre képes lesz, édesanyja lesz az első. Angolul is meg akar tanulni, hogy ha majd az ölelés visszaszerzéséért műtik, tudjon beszélni az orvosokkal. A balesete előtt diplomázott volna, a szakdolgozat volt csak hátra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik