Belföld

Lovak szennyezhették be a miskolci ivóvízforrást

A kút mellett egymást érik a lovas rendezvények, trágyalétől ázik a talaj.

Lovas rendezvények miatt szennyeződhetett Miskolcon az a forrás, amely a város vízellátását részben biztosította. A Tavi-forrást ki kellett zárni az ivóvíz-hálózatból – számolt be az RTL Klub híradója.

A forrás alig száz méterre van a diósgyőri vártól, ahol egymást érik a lovas rendezvények. Az elmúlt hét végén mintegy 200 lovat tartottak ott, a talaj trágyalével áztatott. Az ideiglenesen felállított lovas boxokat nem bontották el, mert jön a következő rendezvény, de napokkal az előző után még terjeng a bűz.

Két éve adták át a lovagi tornák terét, azóta több lovas rendezvényt tartottak itt. Nyilatkozott az RTL-nek a közműépítésben részt vevő építési vállalkozó, aki már akkor jelezte: könnyen szennyeződhet a talaj. A burkolt terület és a csatorna ugyan védett, de azok a részek nem, ahol a lovak sétálnak és versenyeznek. Amikor ezt szóvá tette, azt mondták neki: így adták a vízjogi engedélyt.

A kutat működtető Mivíz Kft. elismerte, hogy ki kellett zárni a kutat a szolgáltatásból, de az okot nem árulták el. Annyit közöltek, hogy a vízszolgáltatás zavartalan és kifogástalan minőségű Miskolcon, a forrás vízminőség-változásának okát vizsgálják.

(A kiemelt kép a lovagi tornák terének átadásakor készült. MTI / Vajda János)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik