Belföld

Holokauszttagadó svéd író könyvét jelentette meg, vádat emeltek ellene

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 2017. augusztus 15-én vádat emelt egy budapesti székhelyű könyvkiadó vezetője ellen nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirat szerint a vádlott könyvkiadással is foglalkozó magyarországi bejegyzésű cége 2012-ben magyar fordításban kiadta egy svéd író holokauszttagadó könyvét, melyben a szerző a holokausztot mítosznak tartja, az emberölésre alkalmazott gázkamrák létezését megkérdőjelezi.

A könyvkiadó cég a magyar nyelvre lefordított könyvet a kiadó könyvesboltjában és az általuk működtetett webáruházban értékesítette, a vádlott a webáruház honlapján a könyv szellemiségét tükröző kiadói ajánlást is írt az olvasóknak.

A vádlott a rendőrségi nyomozás során cselekményét beismerte, az ügyészség a vádiratában – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnál.

Az ügyészség indítványára az ügyben még 2016-ban a Budai Központi Kerületi Bíróság az érintett holokauszttagadó internetes tartalmak ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelte el, amelynek végleges elrendelését is indítványozta mostani vádiratában az ügyészség.

A bíróság döntését technikailag nem lehet tökéletesen végrehajtani, mert a kérdéses szerverek egy része az USA-ban található.

(Ügyészség)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik