Belföld

Trump szerint a sajtó tehet Amerika megosztottságáért

Donald Trump amerikai elnök a charlottesville-i erőszakra adott válaszát védte és meghirdetett programja végrehajtását ígérte helyi idő szerint kedd este az arizonai Phoenixben megrendezett nagygyűlésen.

Az elnököt a phoenixi kongresszusi központ előtt tüntetők várták, az épületben pedig híveinek szűnni nem akaró tapsa és éljenzése fogadta.
Donald Trump láthatóan élvezte a megnyilvánuló rokonszenvet, színpadiasan, lassan sétált az emelvényre, s közben hangosan ismételgette:

Micsoda tömeg!

Majd a pódiumra lépve egységre szólította fel az amerikaiakat.

Valamennyien egy jobb jövőről álmodunk. Amikor közösségünk valamelyik tagját megsebzik, mindannyiunkat sebeznek meg, amikor Amerika egyik felét megbántják, valamennyien megbántódunk, s ha egy amerikait igazságtalanság ér, akkor egész Amerika együtt szenved, mind egyek vagyunk

– fogalmazott.

Ki a hibás? A sajtó

Majd visszatért a bő egy héttel ezelőtt véres összecsapásokká fajuló és halálos áldozatot is követelő charlottesville-i erőszakra. Akkor mindkét oldalt – tüntetőket és ellentüntetőket – egyaránt okolta az erőszakért, s hétfőn azzal érvelt, hogy mindenkit egyformán elítélt. De ezúttal nem mondott olyat, hogy “mindegyik oldal” felelős volt a történtekért.

Én mindenkit szeretek az országban

– mondta, majd a sajtót hibáztatta, amiért szerinte félremagyarázták a szavait. “Nagyon tisztességtelennek” nevezte a médiát, és erre a hallgatóság hangosan fújolt.

Megnevezve a The New York Times és a The Washington Post című lapokat, valamint a CNN hírtelevíziót, a médiát tette felelőssé az elnök az országban tapasztalható megosztottságért is. Kijelentette, hogy a sajtó táplálja a megosztottságot.

Megpróbálják letagadni történelmünket és örökségünket

– mondta, hozzátéve, hogy a médiamunkások “tényleg tisztességtelen emberek, rossz emberek”.

Szóba hozott egy Amerikát megosztó másik ügyet is: az arizonai Maricopa megye közismert és vitatott seriffjének, Joe Arpaiónak az ügyét. A 85 éves Arpaiót a múlt hónapban ítélte el egy bíróság, mert egy korábbi bírói határozat ellenére változatlanul hátrányosan megkülönböztette a spanyolajkúakat. Trump nem ígérte meg kifejezetten, hogy kegyelemben részesíti a seriffet, de érzékeltette, hogy meg fogja tenni.

Donald Trump elégedetlenségét hangoztatta a szenátus republikánus politikusaival, mert egyetlen szavazat miatt nem voltak képesek elfogadni az általa kezdeményezett az új egészségbiztosítási törvényt, amellyel az előző elnökhöz kötődő törvényt, az Obamacare-t akarják felváltani.

Megépül a fal

Kitért Észak-Koreára, leszögezve, hogy elképzelhető pozitív fordulat is a Phenjan nukleáris és rakétaprogramja okozta válságban, és megemlítette az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokat, amelynek az első fordulóját éppen a hétvégén tartották meg. Ha nem lesz megfelelő új megállapodás, akár fel is mondhatja a NAFTA-t – jelentette ki. Ismét beszélt az Egyesült Államok déli határain építendő falról. Azt mondta: “az amerikai nép az illegális bevándorlás féken tartására szavazott, megépítjük hát a falat!”.

Míg az elnök beszélt, a kongresszusi központ előtt tüntetők azt skandálták: “Nemet Trumpra, nemet a Ku Klux Klanra, nemet a fasiszta Egyesült Államokra!”. Velük szemben sorakoztak fel a Trump mellett tüntetők is, akik “Építsük meg a falat!” és “Tegyük Amerikát ismét naggyá!” feliratú táblákat emeltek a magasba.
A tüntetés ezúttal sem volt békés: a Trump-ellenes protestálók köveket és üvegeket hajigáltak, és végül a rendőrségnek kellett szétoszlatnia őket.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik