Belföld

Tarlós asztalán a Római-gát alternatívája

Lányi Andrásék nem hagyják magukat, pénteken ismertetik a néppel a saját gáttervüket, ami megóvná a folyópartot.

Alternatív tervet készítettek el a civilek, hogy ne kelljen mobilgátat építeni a Római-parton – közölte a Magyar Nemzet keddi számában Lányi András író, ligetvédő. Ők a klasszikus nyomvonalra, a Nánási útra és a Királyok útjára tervezték meg pár hét alatt a gátat, a tervezésben vízügyi mérnökök, építészek, tájépítészek vettek részt.

Lányi szerint a tervet pénteken fogják bemutatni a nyilvánosságnak.

Augusztus elején még azt mondta, ez az utolsó pillanat, hogy letegyenek egy tervet. Nem is a fakivágásoktól tartanak a legjobban, hanem a partéli rézsű megszüntetését, ami felszámolná a part és a folyó kapcsolatát, elpusztítaná az élővilágot a még természetes folyóparton.

Tarlós István közölte, a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni a kérdésben a jövő szerdán vagy szeptemberben. Előtte a dokumentumokat átadja tanulmányozásra az árvízvédelmi mű leendő üzemeltetőjének, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatójának, Palkó Györgynek. Tarlós szerint mindenesetre a város már 6 tervet készített az elmúlt 4 évben, mindegyik a partmenti nyomvonalat preferálja.

Hozzátette, a Nánási-Királyok útja vonalon élők még aláírásokat is gyűjtenek az ottani fákért.

Mindez persze logikus annak fényében, hogy a Tarlós által megvédeni akart 70 hektáros partmenti, beépített terület hagyományosan ártérnek számít, aki ide építkezett, tudhatta, hova építi a házát. Mindenesetre a közgyűlési döntésig a főváros nem fog szerződést se kötni a kivitelezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik