Belföld

Eldózerolta az állam házát, sikkasztásért szorul

Vályog fal (vályog fal, vályog, padlás, )
Vályog fal (vályog fal, vályog, padlás, )
A Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában álló házakat bontogatnak a hevesiek, hogy eladják, eltüzeljék, amit találnak ott. A vádhatóság azonban lecsapott.

A történet a Heves megyei Kálban kezdődik, ahol 2014-ben egy család arra kényszerült, hogy a házát átengedje az államnak. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. kötött velük lakásbérleti szerződést, így kötelesek voltak a lepukkant ház állagának megóvására. A fordulat akkor jött, amikor a család új lakóhelyet talált.

Ekkor a családfő egy rokonával nekilátott elbontani az eddigi házukat kézi szerszámokkal. Lebontották a tetőt és a vályogfalakat is. A fa elemeket, gerendákat eltüzelték, “az egyéb vagyontárgyakat ismeretlen módon hasznosították” – fogalmaz a megyei főügyészség közleménye.

Ezzel közel 300 ezer forint kárt okoztak a tulajdonos államnak.

Így a Füzesabonyi Járási Ügyészség többeket is megvádolt sikkasztással. A segédkező rokonra pénzbüntetést, a bérlőre pénzbüntetést és közérdekű munka kiszabását indítványozták.

Dormándon még a kiskapu is ment a levesbe

Ezzel nincs vége, ugyanis Dormándon is történt egy ilyen eset: itt lopással vádolnak egy 36 éves férfit, aki örökölt egy házat, ami az állam tulajdonában állt, majd elbontotta azt. Ő önkényesen költözött be a házba 2014-ben, majd egy év alatt szanálta a házat maga körül.

Eltulajdonította a fürdőszoba teljes felszerelését, leszerelte és elvitte a nagykaput, a kiskaput, a kerítést, az ablakokat, elbontotta a tufából épített nyári konyhát és a melléképületet. A kár itt 375 620 forint. Az ő esetében szabadságvesztést indítványozott az ügyészség.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay.com/Kincse_j)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik