Belföld

Újabb nyomozás indult a BKK rendszerének meghekkelése miatt

Már négy nyomozás folyik a BKK két számítógépes rendszerének, az e-jegyrendszernek és a Bubi kerékpárkölcsönző rendszerének a meghekkelésével kapcsolatban. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata közölte: a nyomozásokat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) végzi. Két eljárás informá­ciós rendszer vagy adat megsértése, egy-egy nyomozás pedig személyes adattal visszaélés és hűtlen kezelés bűncselekmények gyanúja miatt zajlik – írja a Magyar Idők.

  • Az egyik nyomozás ugyebár a 18 éves fiatalember ellen zajlik, információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt, aki az online jegyrendszer hibáját kihasználva 50 forintra módosította a havi e-bérlet árát.
  • A másik két nyílt büntetőeljárás állampolgári feljelentésre indult, ismeretlen tettesek ellen. Az egyiket hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatják, mondván, az e-jegyrendszer fejlesztési hibái miatt kár érte a BKK-t. Ebben a nyomozásban – bár az alanya nincs megnevezve – egyértelműen a BKK és a fejlesztő cég, a T-Systems felelősségét vizsgálják a történtekben. Az esetleges gyanúsítottak is a két cég munkatársai közül kerülhetnek ki.
  • Ugyancsak információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt folyik nyomozás az ellen az ismeretlen hekker ellen, aki feltörte az e-jegyrendszert.
  • Személyes adattal való visszaélés miatt pedig egy másik nyomozás is indult, miután a 24.hu átadott egy több ezer felhasználó adatát tartalmazó, a portálhoz eljuttatott listát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak.

Ahogy arról beszámoltunk, a fent említett 18 éves fiú – miután a valós ár töredékéért megvette a bérletet – értesítette a BKK-t, hogy a rendszer könnyedén kijátszható. Választ nem kapott, ám a T-Systems feljelentette, a rendőrség pedig előállította. A fiatal az RTL Híradónak azt mondta, a rendőrök „házkutatással érkeztek, de később rabosították is”. A T-Systems vezérigazgatója másnap bocsánatot kért.  A rendőrség kezdetben arról tájékoztatott, hogy a fiú ügyében „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt” nyomoz, ám később a 24.hu az illetékes főügyészségtől megtudta, hogy valójában bűntett elkövetésért kell felelnie. Nem mindegy: vétségért kettő, bűntettért ebben az esetben három év szabadságvesztés szabható ki.

A BKK-botrány pedig tovább dagadt, miután  több mint háromezer ember adatai kerültek a birtokunkba: nevek, e-mail címek, személyiigazolvány-számok. Ezután újabb adatbázis érkezett szerkesztőségünkhöz, amely forrásunk állítása szerint több mint 5 ezer ember adatait tartalmazza, a Mol Bubi aktív szerződéseinek egy részét. Hűtlen kezelés miatt pedig nyomozás indult az e-jegyrendszer ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik