Belföld

A Lupa-tó partjára viszik az európai bringautat

Kátyúk szabdalják a Szentendréről Budára vezető bicikliutat, amit végre rendbe tesznek. Az erdei szakasz is megmarad.

Szörnyű állapotban van az egyik európai kerékpáros folyosó, az Eurovelo6 magyarországi része, kiemelten a Szentendre és Békásmegyer közötti szakasz. Ezt eddig nem lehetett felújítani – írja az Index -, mert védett vízbázison húzódik át, ahol nem lehet építkezni. A kátyús szakaszt azonban nem kell megszokni, jön az új szakasz, új nyomvonalon, kátyúk nélkül.

A nyomvonalat nyugatabbra fogják helyezni, így az a Lupa-tó partján is halad majd. A tervezési szerződést április 13-án írták alá, ennek része a a környezetvédelmi előzetes vizsgálati dokumentáció, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, illetve a szükséges engedélyek megszerzése is. Így 5,6 kilométernyi útvonalat érint majd a projekt, plusz egy kerékpáros híd a Dera-patak felett.

Ahol nem új nyomvonalon megy majd az út, ott felújítják a régi szakaszt. Még a Budakalásznál, a Duna ártéri erdejében haladó kerékpárút is megmaradhat minden erdei romantikájával. Ugyanis a Natura 2000-es területen is fel tudják úgy újítani a kerékpárutat, hogy ne sérüljön a természet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik