Belföld

Ennyit keresnek a magyar orvosok külföldön

Rengeteg magyar orvos dolgozik valahol külföldön, viszont vannak köztük olyanok is, akik hazatérnek. Péter és Gergely a Pénzcentrumnak számolt be külföldi tapasztalatairól, előbbi először Németországba, majd Ausztriába költözött családjával. Péter 2012-ig dolgozott a magyar fővárosban, ahogy fogalmazott:

kövezzen meg, havonta 4500 eurót keresek.

Hogy mennyi ez forintban?

Ez átszámítva több mint 1,3 millió forint.

Azt mondja, szeretett volna Magyarországon dolgozni, de elmondása szerint folyamatosan falakba ütközik. Tudja, hogy itt nem keresne annyit, mint külföldön, de úgy érzi, más lenne magyar nyelven dolgozni, magyarokat gyógyítani. Az elhelyezkedési kísérletei általában a bértárgyalásokon buknak el. Pedig szívesen hazajönne, ha megfizetnék a munkáját itthon: a mostani fizetésének 80 százalékával lenne elégedett.

Csinálhat bármit a Fidesz a menekültekkel, az egészségügy a legnagyobb bajunk
Az egészségügyet és a szociális biztonságot tartják a legtöbben az ország fő problémájának, majd a bevándorlás következik. Ha viszont arról kérdezik az embereket, hogy személyesen milyen problémával néznek szembe, a menekültkérdés sehol sincs. Republikon-kutatás.

Pál személyes tapasztalata az, hogy nem várják haza a kint dolgozókat. Ő is hazaköltözött családjával, egy osztrák határhoz közeli város kórházában dolgozik, nettó 155 ezer forintos fizetésért. Emellett egy magánrendelőt is nyitott a városban.

Több mint tíz évig dolgozott Németországban, azt mondja, ha nem lenne magyar a felesége, talán soha nem jöttek volna haza. A hazaköltözés előtt

heti 36 órával, ügyeletek nélkül nettó 6-7 ezer eurót keresett.

Ez átszámítva 1,8-2,1 millió forint körül van. Azt azért hozzátette, hogy kinn az élet is sokkal drágább volt, mint itthon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik