Belföld

Marad a fenyegetettség, újabb terrorakciók jönnek

A szakértő szerint nem oldódtak még meg az alapproblémák.

Azokat két és fél év alatt nem sikerült megoldani – mondta egy biztonságpolitikai szakértő az állami hírtévé vasárnapi műsorában. Horváth József a terrorfenyegetettség alapproblémái közé sorolta a közel-keleti, észak-afrikai térség biztonságát, az állandósult illegális bevándorlást, a már Európában lévő bevándorlók nyomon követését és a jogosulatlanul itt tartózkodók kiutasítását.

A katonai titkosszolgálatok korábbi helyettes vezetője annak kapcsán, hogy Jonathan Evans, a brit elhárítás (MI5) előző igazgatója szerint még évtizedekig tarthat az iszlamista terrorfenyegetettség Nagy-Britanniában, azt mondta:

arra kell felkészülni, hogy újabb és újabb merényletek lesznek. Szerinte ma már a kiberterrorizmussal is együtt kell élnünk, és a társadalom még mindig nincs tisztában azzal, hogy a kibertámadások a fegyvereknél nagyságrendekkel veszélyesebbek lehetnek. Példaként említette, hogy a legtöbb közművet informatikai rendszerek működtetik.

Horváth József kitért arra: vannak ugyan katonai eredmények az Iszlám Állammal szemben, de amíg a szövetségesek műveletei nincsenek összehangolva, addig a terrorszervezet egyszerűen áttelepül máshová. Tehát ha Szíriából és Irakból sikerül kiszorítani őket, akkor ott lesz Líbia vagy Afganisztán, ahol ugyanúgy tudnak majd működtetni egy kvázi államot – vélekedett a szakértő. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik