Belföld

Pintér cáfol, nincsenek veszélyben a balatoni fürdőzők

A rendőrség kellő létszámban ügyel a fürdőzők biztonságára - írta a belügyminiszter.

Veszélyben vannak-e a Balatonban fürdőzők a vízirendészet elégtelen létszáma miatt?

Ezt kérdezte Kepli Lajos (Jobbik), aki szerint 80 embernek kellene lennie, de 22 hiányzik az állományból, ami a szakmai álláspont szerint már befolyásolhatja a fürdőzők biztonságát, és kérdéses az is, hogy a meglévő 58 rendőrből hány alkalmas vízirendészeti szolgálatra. Az ellenzéki politikus örömtelinek tartja, hogy korábban a miniszter a hajópark bővüléséről tájékoztatta, de – tette hozzá – emberek híján a hajópark kihasználatlan marad.

Ezért Kepli Lajos továbbra is szerette volna megtudni, hogy a kenesei vízirendészeti őrsön hány képzett rendőr szolgál és azt, hogy van-e felelőssége a vezetésnek abban, hogy sok vízirendőr távozott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékéből?

A belügyminiszter teljesen téves információnak nevezte, hogy az idei szezonra drasztikusan csökkent a képzett, tapasztalt vízirendőrök száma.

Pintér Sándor azt írta, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság hivatásos állományából csak két embernek nincs vízirendészeti képzettsége, de már most is képzett vízirendőrök mellett sajátítják el a szükséges gyakorlati ismereteket.

A Balatonkenesei Vízirendészeti Rendőrőrs állományát – a szolgálati hely felújítása miatt – Balatonfüredre és Siófokra helyezték át, a tó Tihanytól keletre elterülő keleti medencéjével kapcsolatos feladatokat az említett települések rendőrőrsei a korábbiakhoz képest változatlan létszámmal látják el.

Az idegenforgalmi idényben más megyei főkapitányságok is segítik a munkát, a feladatok ellátásába az előző évekhez hasonlóan bevonják a bűnügyi szakterület beosztottjait, a rendészeti képzésben résztvevő hallgatókat, a különböző társhatóságok és civil szervezetek munkatársait, és számíthatnak a Készenléti Rendőrség által biztosított megerősítő állományra is.

Pintér Sándor szerint a rendőrség felkészült a nyári idegenforgalmi szezonra, kellő létszámban ügyel a fürdőzők biztonságára, a Balatonnál biztosított a folyamatos és fokozott rendészeti, vízirendészeti tevékenység.

Húsz embert mentettek ki a Balatonból - videó
A mentések időszakában II. fokú viharjelzés volt érvényben.
Huszonhét embert mentettek ki a Balatonból egyetlen nap alatt
Több vitorlás bajba került, kishajók, kajakok, gumicsónakok és szörfösök sodródtak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik