Belföld

„Budi lesz a templomban” – kiakadtak a cserépfalviak

Elszánt idős asszonyok indítottak petíciót a templom felújítása ellen.

Többeket kiakasztott Cserépfalun a helyi református templom tervezett felújítása. Teakonyhát és illemhelyet építenének, a nagy belső teret pedig üvegfalakkal tagolnák.

A Népszava azt írja: néhány idős asszony petíciót indított, közel háromszáz aláírást gyűjtöttek össze a terv ellen, de a lelkipásztor nem akarta átvenni az íveket, mondván, nem akarja tudni, kik ellenzik az átalakítást.

A petíció egyik aláírója azt mondta, szerinte megszentségtelenítik a templomot.

Minek egy teakonyha a templomba? Tán majd rántott húst sütnek, amíg mellettük a lelkész prédikál? És miért nem az udvaron építenek budit, ha már mindenáron akarnak?

– méltatlankodott.

A polgármester azt mondta: a felújításhoz az örökségvédelmi hivatal engedélyét is megszerezték. A vécé nem a templom nagy belső termében lenne, hanem a karzatfeljáró alatt, ahol most is van egy sufninak használt leválasztott helyiség. Szerinte néhány helyi épp azért nem jár templomba, mert idős kora miatt vizelet-visszatartási problémái vannak. A tiltakozó asszonyok szerint viszont „ha száz évig senkinek nem volt ilyen gondja, miért éppen most lenne”.

Szilágyi Zoltán lelkipásztor azt mondta, a beruházásról a 13 tagú presbiteri testület tagjai közösen döntöttek. Közvélemény-kutatást pedig akkor sem tartottak, amikor újracserepezték a parókiát, és leköveztették az udvart. Szeretné újjáépíteni a közösséget, ifjúsági foglalkozásokat, beszélgetéseket tartani a templomban, és jogos igény, hogy ilyenkor legyen egy vécé és egy kicsi konyha, ahol egy teát el lehet készíteni – magyarázta. Azt is elmondta, hogy a beruházás hamarosan indul, „ember azt már nem állíthatja meg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik