Belföld

Megérkezett Szegedre a Bulgáriában balesetet szenvedett lány

Burkus Vanessza három hete balesetezett, azóta kómában feküdt a burgaszi kórházban. Repülővel hozták haza.

Délután egy óra körül szállt le Szegeden az a kisrepülőgép, amely a balesetet szenvedett Burkus Vanesszát szállította haza Bulgáriából. Erről a Zoom.hu számol be.

A 19 éves lány három hete balesetezett, azóta kómában feküdt a burgaszi kórházban. Családja már korábban haza akarta hozni, de a kórház sokáig nem adta ki a szükséges papírokat és nehézkesen kommunikált a családdal.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Burkus Sándor, a lány édesapja az ATV szerda esti műsorában elmondta, Burkus Vanessza állapota a baleset óta nem javult. Csütörtökön a Zoomnak azt mondta, a következő 24 órában teljes kivizsgálást végeznek az orvosok, ezután adnak a családnak is bővebb felvilágosítást a lány állapotáról. Hozzátette: a rokonok valamennyire megkönnyebbültek, de a teljes felépülésig hosszú az út. A rokonok egyébként csütörtökön indulnak haza Bulgáriából.

A Blikk azt írja: a lányt egy külföldön bajba jutott magyarok szállítására specializálódott cég hozta haza.

Korábban kiderült: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő fizeti Burkus Vanessza kezelésének költségeit, a húszezer eurós burgaszi kórházi kezelést is.

Már pénteken felébreszthetik

Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője az MTI-nek elmondta, a hazaszállítás során nem merült fel semmilyen probléma. Közölte: a lány az intenzív osztályra kerül, lélegeztetőgépre kapcsolják, csatlakoztatják a betegőrző monitorhoz, majd elvégzik a szükséges laborvizsgálatokat, valamint az agyról és a nyaki gerincről MRI-vel képalkotó vizsgálatokat végeznek.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Egyelőre rövid hatású altatószerekkel altatásban tartják a nőt, ahogyan a burgaszi kórházban is tették, de ha a vizsgálatok alapján úgy ítélik meg, akkor akár már pénteken megkezdik az ébresztését.  Abban az esetben viszont, ha a sebészek a vizsgálatok fényében úgy látják, műtétre van szükség, akkor tovább marad az altatás, az operációt ugyanis valószínűleg a jövő héten végezhetik el.

Molnár Zsolt az MTI-nek a lány felépülésére vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta, az nem biztató, hogy a beteg nagyon komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata.

Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetõje,
MTI Fotó: Rosta Tibor

“De erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandóak-e vagy sem” – húzta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik