Belföld
Image: 73497763, Panelház Budapesten, a Práter utcában, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Lázár letett a panelek visszabontásáról

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 08. 10. 08:31

Ennek ellenére javítana a kormány a panellakók életminőségén.
Korábban a témában:

A Miniszterelnökség valóban beindította a panelházak visszabontásáról szóló háttértárgyalásokat, de a vizsgálódás nyomán a nagyarányú bontás máris lekerült a napirendről – írja a Népszava.

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: Lázár János kancelláriaminiszter megértette a szakma érveit, miszerint a panelépületek nagyszámú el- vagy visszabontására jelen körülmények között nincs lehetőség. Erre érzékelhető tömegigény sincs. Kaplonyi György ugyanakkor üdvözli a kormány egyeztetési kezdeményezését, mostanra ugyanis bőven megérett a panelépületek átfogó felújítása.

Az elnök egyetért a kormányzat azon felvetésével is, hogy az eddigi, elsősorban energetikai szemlélet helyett a közérzet javítása lehet a fő cél. Számításaik szerint lakásonként legalább egymillió forintos állami támogatásra lenne szükség, körülbelül ugyanennyi kedvezményes hitellel és némi önerővel megtoldva.

A Miniszterelnökség a lappal közölte: több előzetes egyeztetést folytattak a panel-érdekképviseletek, az építész- és mérnöktársadalom, a tudományos köztestületek, valamint az önkormányzatok és az érintett pénzügyi szervezetek képviselőivel. Jelenleg a szakmai vélemények, javaslatok és álláspontok begyűjtése és összegzése zajlik és elemzik az állami szerepvállalás lehetőségeit is. Egyetértés született a tekintetben, hogy átfogó, minden részletkérdést lefedő, hosszú távú programcsomag megalkotása szükséges. A kormány kiemelt célja az életminőség javítása, ezért több megoldástípust tartalmazó anyagot készít, ami kitér az épületek városszöveten belüli elhelyezkedésére, statikai, gépészeti állapotára, az építészeti, funkcionális energetikai korszerűsítésre, vagy akár a környezetrendezésre is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.