Belföld

A cég vitatja, hogy törvénysértő a Szigeten az adatkezelés

Az adatvédelmi hatóság szerint uniós irányelv is sérül. A Sziget Kft. kitart a szigorú beléptetés mellett.

A Sziget szervezői már az előző években is kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságra, bevezették a leginkább a reptéri ellenőrzéshez hasonló check-in rendszert, amelynél számos ellenőrzésen kell átjutni. Az előre megvett jegy csak érvényes fényképes igazolvánnyal cserélhető karszalagra, a vendég így bekerül egy adatbázisba, azonnal kiszűrhető a hamis, lejárt okmány.

A Magyar Nemzet több mint egy év után kapott választ a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól, amelynek elnöke, Péterfalvi Attila korábban az InfoRádióban már beszélt az okiratok másolásának egyre elterjedtebb gyakorlatáról, amit csak kivételes eset (terrorakció, pénzmosás elhárítása) indokolhat.

Nem másolhatják le a személyes okmányokat
Csak bizonyos esetekben szabályos az okmányok lemásolása.

A hatóság állásfoglalása szerint a Sziget Kft. is a fokozott terrorfenyegetettséggel magyarázza a VOLT-on, a Balaton Soundon és a Sziget Fesztiválon a tömeges adatgyűjtést, és bár ez legitim indok, a cég nem győzte meg az adatvédelmi hatóságot.

Több kommandós kell a Szigetre a terrorveszély miatt
Látványos biztonsági intézkedésekkel, fokozott jelenléttel készül az idei fesztiválra a Terrorelhárítási Központ.

A Sziget Kft. adatkezelési gyakorlatát a NAIH 12 oldalas dokumentumban kritizálta, négy pontban írt elő konkrét módosításokat.

Az adatgyűjtést a belbiztonsági szervek (Országos Rendőr-főkapitányság, Alkotmányvédelmi Hivatal,  Terrorelhárítási Központ) támogatták, de ez nem meglepő, hiszen a NAIH is felhívta arra a figyelmet, hogy a terrorelhárításhoz köthető tevékenység alapvetően állami feladat.

A biztonság megteremtéséhez a Sziget Kft.-nek mérlegelnie kellett volna

az adatkezelés alkalmasságát és elengedhetetlenségét, valamint a cél érdekében ható jog gyakorolhatóságát.

A biztosításhoz a cég csak arányosan gyűjthet információt, a jogi környezet figyelembevételével. A NAIH szerint egyáltalán nem biztos, hogy a tömeges adatgyűjtés célravezető, technikai okokból is kétséges, hogy az adatbázisok képesek egy esetleges terrorcselekmény elhárítására.

A hatóság négy európai fesztivál (Glastonbury, Novarock, Graspop Metal Meeting, Tomorrowland) beléptetési gyakorlatát megvizsgálva arra jutott, hogy a szervezők sehol sem alkalmaznak olyan széles körű adatgyűjtést, mint a szigetes szervezők, mégis képesek biztosítani úgy a védettséget, hogy az érintettek információs önrendelkezési joga nem sérül.

“Ki itt belépsz…”

A hatóság szerint a Sziget Kft. gyakorlatával nemcsak a kiterjedt adatgyűjtés a gond, hanem az is, hogy a fesztiválozót kész tények elé állítják: vagy megadja személyes adatait, vagy nem léphet be a rendezvényre. Ez a gyakorlat a NAIH szerint uniós irányelvet sért. A vendéget megilleti a személyes adatok átadásának önkéntessége, a szervezők személyes okmányai hiánya miatt nem tagadhatnák meg a belépést, de a hatóság szerint nincs valódi választási lehetősége az érintetteknek a beléptetéssel összefüggő adatkezelésnél.

A Sziget Kft. – rendezvényeinek honlapján – tavaly jelezte új beléptetési gyakorlata bevezetését, de a NAIH szerint a tájékoztatás nem volt egyértelmű. A 12 pontban megfogalmazott kritikából az derül ki, hogy a cég több ponton megsértette az adatkezelés szabályait rögzítő infótörvényt. A hatóság ezért felszólította a Sziget Kft.-t, hogy vizsgálja felül az adatkezelési gyakorlatát, készítsen megfelelő tájékoztatót, alakítsa át beléptetési rendszerét a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

Csókás Sándor, a Sziget Kft. pénzügyi vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, a NAIH már szerdán, a Sziget Fesztivál első napján ellenőrzést végez.

A hatóság munkatársai végigmennek a teljes beléptetési folyamaton, ellenőrzik a kamerarendszerek és elektronikus megfigyelőrendszerek működését.

Csókás Sándor azt mondta, az adatvédelmi tájékoztatóban kifogásolt pontokat már javították, elküldték a NAIH-nak, a hatóság állásfoglalásával szemben pedig ellenvéleményt fogalmaztak meg. A külföldi példákat nem fogadják el, mert azok más környezetben működnek, szerinte a Sziget Kft. által szervezett fesztiválokon szükséges az eddig követett adatgyűjtés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik