Belföld

Magyar Idők: Három büntetőeljárás indult a BKK e-jegyrendszerével kapcsolatban

Három büntetőeljárás indult eddig a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) e-jegyrendszerével kapcsolatban – írta a Magyar Idők a szombati számában a rendőrség tájékoztatására hivatkozva.

A lap szerint operatív nyomozás is zajlik amiatt, hogy túlterheléses támadás érte a közlekedésszervező cég számítógépes hálózatát.

Információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt folyik nyomozás az ellen a 18 éves fiatalember ellen, aki az értékesítési rendszer egy hibáját kihasználva 50 forintra módosította a havi e-bérlet árát, amit jóvá is hagyott a program.

A másik két nyílt büntetőeljárás állampolgári feljelentésre indult, mindkettő ismeretlen tettes ellen. Az egyik eljárás hűtlen kezelés gyanúja miatt indult, mivel az e-jegyrendszer fejlesztési hibái miatt kár érte a BKK-t. A rendőrök azt vizsgálják, hogy ki a felelős a biztonsági hiányosságok elhárításának elmaradásáért.
Személyes adattal való visszaélés miatt is nyomozás indult, miután a 24.hu átadott egy több ezer felhasználó adatát tartalmazó, a portálhoz eljuttatott listát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak.

Ebben a nyomozásban az e-jegyrendszert feltörő és az adatokat eltulajdonító ismeretlen a célpont.

A nyílt nyomozások mellett operatív – titkos – munka is folyik. A 18 éves fiatal előállításának hírére először a BKK Facebook-oldalát értékelték le a tömegesen odalátogatók, majd az e-jegyrendszert, azután pedig a BKK és a T-Systems honlapját túlterheléses támadássorozat érte, a rendszer 72 órára összeomlott.

Operatív eszközökkel keresik a BKK budapesti kerékpáros közösségi közlekedési rendszere, a Mol-Bubi számítógépes rendszerének feltörőjét is, aki több mint ötezer felhasználó adataihoz jutott hozzá, majd azokat szintén a 24.hu-nak küldte meg. A portál az adatokat az adatvédelmi hatósághoz juttatta el, amely hatósági eljárást indított – olvasható a Magyar Időkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik