Belföld

Alternatív tervvel küzdenének a Római-parti természetrombolás ellen

Lányi András szakemberek bevonásával a gát új nyomvonalára vonatkozó tervet készül letenni a közgyűlésnek.

Lányi András író, filozófus és környezetvédő szerint megakadályozható, hogy felszámolják a Római-partot, a Duna budapesti szakaszának utolsó természetközeli partját. A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Fővárosi Közgyűlés augusztus végi üléséig kell alternatív tervvel előállniuk a civileknek, amire Tarlós István főpolgármester azért adott lehetőséget, mert attól tart, hogy a városligetihez hasonló tiltakozások lesznek.

Lányi elmondta, hogy a határidőig szakemberek – vízügyi mérnökök, építészek, tájépítészek – segítségével le akarja tenni a közgyűlés asztalára az árvízvédelmi mű alternatív, a Nánási út-Királyok útjára készülő nyomvonalváltozatát. Szerinte ez az utolsó pillanat, amikor egy szakmailag megalapozott tanulmánytervvel még megakadályozható, hogy ősszel hozzáfogjanak a fővárosban a Duna utolsó természetközeli partszakaszának felszámolásához.

A környezetvédő elmondta: nem csak a fák kivágására kell gondolni, ha a partélet feltöltik és rézsűt alakítanak ki, az egyenlő a Római-part teljes élővilágának elpusztításával. Az eddigi tervek készítői a legfontosabbat, az embert fejtették ki elképzeléseik középpontjából, a beruházás így megszüntetné a part és a folyó kapcsolatát, felbecsülhetetlen károkat okozva.

Csütörtökön az Együtt és a Párbeszéd politikusai bejelentették: fővárosi népszavazást kezdeményeznek a mobil gát megépítése ellen. Hatályon kívül helyeztetnék a római-parti nyomvonalról hozott áprilisi döntést, hogy új határozatban a Nánási utat és a Királyok útját jelöljék meg. A szándékok szerint októberben kezdődhetne az aláírásgyűjtés, a referendumot pedig az országgyűlési választással egy időben tartanák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik