Belföld
Budapest, 2016. április 19.
Kirándulók a tavaszi napsütésben a Dunánál, a Római-parton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Alternatív tervvel küzdenének a Római-parti természetrombolás ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 08. 04. 07:19

Lányi András szakemberek bevonásával a gát új nyomvonalára vonatkozó tervet készül letenni a közgyűlésnek.
Korábban a témában:

Lányi András író, filozófus és környezetvédő szerint megakadályozható, hogy felszámolják a Római-partot, a Duna budapesti szakaszának utolsó természetközeli partját. A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Fővárosi Közgyűlés augusztus végi üléséig kell alternatív tervvel előállniuk a civileknek, amire Tarlós István főpolgármester azért adott lehetőséget, mert attól tart, hogy a városligetihez hasonló tiltakozások lesznek.

Lányi elmondta, hogy a határidőig szakemberek – vízügyi mérnökök, építészek, tájépítészek – segítségével le akarja tenni a közgyűlés asztalára az árvízvédelmi mű alternatív, a Nánási út-Királyok útjára készülő nyomvonalváltozatát. Szerinte ez az utolsó pillanat, amikor egy szakmailag megalapozott tanulmánytervvel még megakadályozható, hogy ősszel hozzáfogjanak a fővárosban a Duna utolsó természetközeli partszakaszának felszámolásához.

A környezetvédő elmondta: nem csak a fák kivágására kell gondolni, ha a partélet feltöltik és rézsűt alakítanak ki, az egyenlő a Római-part teljes élővilágának elpusztításával. Az eddigi tervek készítői a legfontosabbat, az embert fejtették ki elképzeléseik középpontjából, a beruházás így megszüntetné a part és a folyó kapcsolatát, felbecsülhetetlen károkat okozva.

Csütörtökön az Együtt és a Párbeszéd politikusai bejelentették: fővárosi népszavazást kezdeményeznek a mobil gát megépítése ellen. Hatályon kívül helyeztetnék a római-parti nyomvonalról hozott áprilisi döntést, hogy új határozatban a Nánási utat és a Királyok útját jelöljék meg. A szándékok szerint októberben kezdődhetne az aláírásgyűjtés, a referendumot pedig az országgyűlési választással egy időben tartanák.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.