Belföld

Véber György: Kíváncsi lennék, mi lenne, ha José Mourinho átvenné a Mezőkövesdet

Alapvetően döbbenetes gondolatnak tartom egy 132 éves klub címerének megváltoztatását

– nyilatkozta Véber György az Újpest legendája a Magyar Nemzetnek adott interjújában a klub körüli botrányról.

Szerinte ezt a lépést nem kellett volna megtenni, ettől függetlenül az elnöktől, Roderick Duchatele-től azt nem lehet elvenni, hogy üzemelteti a klubot. Sőt, a csapat edzőjéről Nebojsa Vignjevicről is jó véleménnyel van, akiről úgy látja, remek munkát végez, habár a csapat tavalyi szélsőséges szereplését megengedhetetlennek tartja.

A mezőkövesdi időszakra így emlékszik vissza:

Mezőkövesden szinte a semmiből jutottunk fel. Sosem felejtem el az első edzést. Az NB II Keleti csoportjának tizenegyedik helyén állt a csapat, bementem az öltözőbe, ahol ült egy figura Rolling Stones-pólóban, a másik zöld trikóban. Ez volt a csapatom. Nyolc bójából négy törött, tizenhat labda, abból tíz különböző. A következő teljes szezonomban feljutottunk, úgy, hogy több nagy ellenfél (Vasas, Szeged) is az első osztályra pályázott. Az NB I-gyel kapcsolatban a klubelnök, Tállai András még azt mondta, Mezőkövesden nem lesznek hét számjegyű fizetések, én viszont úgy véltem, komolyabb anyagi áldozat nélkül az NB I nem vállalható. Télen még toldozgatták-foldozgatták a csapatot, aztán már nélkülem esett ki.

Elismeri, a nyíregyházi szerepvállalás nagy csalódás és mély seb ( tizenhét mérkőzésen tíz vereség, négy győzelem, három döntetlen), olyannyira, hogy a kudarc

majdnem a futballból való kivonulását jelentette. 

Az okokat abban látja, hogy “volt egy mag, amely nagyon jól elvolt”:

A történet tipikusan magyaros. A labdarúgók a másodosztályban túlzottan magas fizetésért futballoztak, ez pedig kényelmessé tette őket, nem érdekelte őket a prémium és a siker. Csalóka ez, hiszen az edzéseken nagyszerűen dolgoztak

– mondta.

Nem érti azt se, egy magyar játékos miért nem viseli el a kritikát. Sosem bántottam játékost igaztalanul, mondja. Futballkarrierje alatt az edzőitől ő is kapott kritikát.

Ha nem lehet őszintén beszélni, minek a sajtótájékoztató? Ha Véber György megváltozik, az jó lesz? Mit kellene akkor mondani? Úgy érzem, mindig az adott meccsről, az adott hibáról beszéltem.

Véber jelenleg a megye II. osztály Keleti csoportjába tartozó Duna-Aszfalt Törtelnél edzősködik.

A legnagyobb gond szerinte az, hogy

huszonéves gyerekek luxusautókkal járnak, minden külsőségre adnak, épphogy beesnek az edzésre, de amint vége, már a kocsijukban ülnek, a parkolóig vezető úton pedig a telefonjukat nyomkodják. Mindez valós probléma, eltűnt a futball iránti alázat.

Edzői pályafutása során eddig egyszer tapasztalt bundázást, egy Pápa–Videoton kupamérkőzés előtt kapott információt arról, hogy megkeresték az egyik játékosát. Azonnal hívta a tulajdonost és a rendőrséget, végül nem lett az egészből semmi.

Arra a kérdésre, hogy miért csak Dárdai Pál az egyetlen nemzetközi szinten elismert edző, Véber ezt mondta:

Húsz éve Berlinben él, ott tanult mindent, ott vált futballistává. Ő német. Persze kíváncsi lennék, ha hazajönne és átvenné a PMFC-t, mi lenne.

De az is érdekelné,

mi történne, ha José Mourinho átvenné a Mezőkövesdet, ő pedig a Manchester Unitedet.

A probléma szerinte az, hogy van a futball Nyugat-Európában és van a „magyar foci”.

Az akadémiai képzés pontosan nem tudja miről szól, mert “a kikerülő játékosok nemzetközi szinten nem futottak be komoly karriert”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik