Belföld

Oszter Sándor privát tava miatt eltűnhet egy természetes tó a Börzsönyben

Néhány héttel ezelőtt hatalmas földmunkák kezdődtek Diósjenőn, az Átlátszó beszámolója szerint azért, mert Oszter Sándor színész a kastélya mellé egy többezer köbméteres tórendszert épít.

A lap azt írja, hogy az engedélyekben az szerepel, hogy vizes élőhely rekonstrukciója zajlik a területen, amelyet még 2008-ban kezdtek előkészíteni. A tórendszert a falun átfolyó Jenői-patak fogja táplálni, ez azonban azért jelent problémát, mert ez a patak az egyetlen vízutánpótlása a falu szélén már évszázadok óta elterülő, 27 hektáros másik tónak is. A patakban pedig nincs annyi víz, hogy a két tavat is el tudja látni.

2009-ben még árverezés fenyegette az Oszter-kastélyt, akkor a színész előbb 750 millióért, majd 450 millióért kínálta eladásra, végül 2015-re megoldották a pénzügyi problémákat és 2017 nyarán elkezdték kiásni a tavat. Az kérdés, hogy Oszter hogyan tett szert ekkora vagyonra, állítása szerint feleségével az évek során folyamatosan gyűjtögettek, pedig a családi cég, a Xandros is csak viszi a pénzt. Ez az a cég, amely a tónak helyet adó területet megvette a diósjenői önkormányzattól.

A Xandros később a földhasználati engedélyt átengedte a Legendák Földje Alapítványnak,  amely aztán egy KEOP-os pályázat során vizes élőhelyek rekonstrukciójára is pályázott, ám miközben a dokumentumok szerint sikeresen pályázott, a tender eltűnt a támogatott pályázatok közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik