Belföld

Nincs veszélyben az abszolút melegrekord

Nagyon lassan jön az enyhülés, a délkeleti megyékben élők csak a jövő hét közepén lélegezhetnek fel.

Egyelőre folytatódik a térségünkben ritkán előforduló, de nem egyedülállóan magas hőmérséklettel járó hőhullám – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztató összeállításából.

A Youtube-on közzétett videóban Üveges Zoltán meteorológus elmondta: a lehűlést hozó nyugat-európai frontrendszer csak lassan közeledik a kontinens belseje felé. Csehországot, Lengyelországot és az Alpok északnyugati lejtőit már csütörtökön este eléri, de hozzánk csak a jövő hét elején érkezik. Addig szabad az út a térségünkbe érkező afrikai eredetű légtömeg előtt.

Délkelet-Európában még a jövő hét első felében is 35 fok feletti maximumokra lehet számítani. Nálunk is lassú lesz a forróság enyhülése, bár az északi országrészben már a hét legvégén elkezdődik a folyamat, záporok, zivatarok kíséretében. A délkeleti megyékben csak a jövő hét közepére lesz számottevő mértékű a lehűlés.

Bár csütörtökön a Tiszántúlon 39 fok is lehet, az abszolút országos rekord nincs veszélyben – az ugyanis a 2007. július 20-án, Kiskunhalason mért 41,9 fok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik