Belföld

Kötelezővé tehetik a szállóvendégek adatainak tárolását

Egy, július utolsó napján benyújtott törvényjavaslat szerint  a szálláshely-szolgáltatóknak kötelező lenne rögzíteni és tárolni az igénybe vevők családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, állampolgárságát, illetve anyjuk nevét.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy ezen felül a szálláshelyeknek el kellene kérniük a vendégek személyazonosító és úti okmányának azonosító adatait, az okmányokról másolatot készíteni, illetve azt is rögzíteni kellene, hogy a vendég mikor érkezett és várhatóan mikor távozik. Ezeket az adatokat aztán a nemzetbiztonsági szolgálatok kikérhetik, meghatározott csatlakozási felületen keresztül.

Szintén változás, hogy központi helyen tárolnák az egyes szervek, mint a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közútkezelő által készített kép- és hangfelvételeket. A felvételeket bűnmegelőzési, bűnüldözési, nemzetbiztonsági és terrorelhárítási célból igényelhetnék egyes szervek. Amennyiben a felvételeket nem használják fel, 15 nap elteltével automatikusan törlődnek.

A Belügyminisztérium által benyújtott javaslatok között szerepel az is, hogy a mobilszolgáltatóknak kötelező lenne a saját költségükön, SMS-ben tájékoztatni a lakosságot veszélyhelyzet esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik