Belföld

Startol a 10. Ördögkatlan Fesztivál

ordogkatlan-1(960x640).jpg (Array)
ordogkatlan-1(960x640).jpg (Array)
Ördögkatlan Fesztivál: Idén 10. alkalommal hagyhatjuk magunk mögött a hétköznapokat valami sokkal többért...

Idén 10. alkalommal kerül megrendezésre hazánk egyik legbensőségesebb fesztiválja színházzal, zenével, képzőművészettel, családi programokkal és mindazzal, ami egy évtizede jelenti az Ördögkatlant.

Augusztus 1-5.: Valami, ami Kapolcsabb…

Jellemző felosztás, hogy az Ördögkatlan Fesztivált többnyire úgy definiálják, mint a Kapolcsi Művészetek Völgyének kistestvérét, egy viszonylag új, de értékeit és világnézetét tekintve a kapolcsi mintát követő rendezvénysorozatot. Ha röviden és pontatlanul, nagy vonalakban szeretnénk lefektetni a recept legalapvetőbb összetevőit, akkor az valahogy így festene: végy egy Isten háta mögötti magyar falut (vagy többet), adj hozzá néhány réteg, elsőrangú szervező munkájába áztatott, interkulturális miegymást, majd bízz benne, hogy évről évre képes leszel olyan formán újítani, hogy sose kelljen igazán kellemetlen kompromisszumokat kötnöd.

Az Ördögkatlan igazi ereje valószínűleg abban rejlik, hogy a kezdetek óta hű mindahhoz, amiről 10 évvel ezelőtt Törőcsik Mari, Cseh Tamás, Bérczes László és Kiss Mónika beszélt: összművészet és önfeledt elvonulás, allűrök nélkül.

Több mint 600 program 9 helyszínen

Ha valaki azt gondolná, hogy napjainkban, amikor a yolo és a legkevesebb energiabefektetéssel a legtöbb eredményre áhítozás csúcsra járatását éljük, nem sok esélye van a fennmaradásra a színházzal, rétegzenével, festészettel, költészettel, művészeti határterületekkel foglalkozó fesztiváloknak, és magától értetődik egy, aztán másnap még egy divatos, YouTube listavezető által prezentált popkoncert is, mert hát érdekes lehet ugyan, ha valaki mondjuk elszigetelt ukrán falvakból hív meg népzenészeket Nagyharsányba, de hát hol itt a bevétel, hol itt 21. századi apropó az egészben?

Az Ördögkatlan Fesztivál évről évre rácáfol mindarra, amitől a fesztiválszervezők krémje verejtékben úszva riad fel éjszakánként: “mi van, ha nem lesz elég nagy az érdeklődés? – bezárhatjuk a boltot”.

Az Ördögkatlan ebben az  értelemben egyáltalán nem bolt. Ezt pedig a rendezvénysorozat helyszínein üzemelő vendéglátó egységek, illetve a fesztivál különféle belépőinek árszabása is egyértelműsíti.
A színvonal ugyanakkor mind a programok, mind a helyszínek infrastruktúráját tekintve kiváló, tehát ilyetén jellegű értékcsökkenésnek nyomát sem találjuk.

2017-ben már a 600-at is meghaladja a programok száma, ami annak tekintetében, hogy 9, eredetileg egyáltalán nem fesztiválhelyszínként funkcionáló területen zajlik az Ördögkatlan műsorainak zöme (a színházi előadások egy része például a nagyharsányi tornateremben tekinthető meg), szinte hihetetlen szám.

Valószínűleg nem túlzás kijelenteni, hogy az Ördögkatlan Fesztivál megszervezésének bravúrja a helyszínekkel, a programok harmonikus egymáshoz illesztésével, és a hely adottságainak ötletes kihasználásával önmagában is egy önálló értékű művészeti alkotásnak minősül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik