Belföld

Elveszik a mentőktől a 104-es számot

Még ebben az évben átirányítják a 104-et a Központi Hívásfogadóba, azaz a mentőszolgálat is csatlakozik az Egységes Segélyhívó Rendszerhez – írja a Lánglovagok.hu.

A 104-es számra érkező hívások a Központi Hívásfogadóba futnak majd be, a bejelentőt pedig mindig továbbkapcsolják az Országos Mentőszolgálathoz, aminek mentésirányítói saját protokoll szerint kérdezik ki a segélyhívót.

Ha a bejelentés kizárólag egészségügyi panaszról szól, akkor rögzítik az alapadatokat, továbbítják az elektronikus adatlapot, majd ezek után kapcsolják át az élőhangot és kezdődhet a mentők saját kikérdezése.

A Belügyminisztérium szerint az átalakítás azért történik, hogy ne vesszen el egy segélykérés sem, a segélykérések fogadása mindig azonnal megtörténhessen. A hívásfogadó rendszer lehetőséget ad több készenléti szerv egyidejű értesítésére, ez lehetővé teszi, hogy a segélykérő csak egyszer mondja el a bejelentését, ezzel rövidül a reagáláshoz szükséges idő, illetve a készenléti szervek munkatársai számára rendelkezésre álljanak a szükséges információk.

A 104-es segélyhívó átirányítása idén az összes régióban – először Észak-Magyarországon, majd utoljára Közép-Magyarországon – megtörténik a 112-es számra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik