Belföld

Súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítják a BKK-nak segítő fiút

Bűntett elkövetésért kell felelnie a BKK-s online vásárlási botrány kapcsán meggyanúsított, etikus hekkerként ismert fiúnak. Azt eddig is tudtuk, hogy a fiatalt néhány napja gyanúsítottként hallgatták ki, ám a rendőrség múlt pénteken még arról tájékoztatott, hogy „az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelynek határideje 2017. szeptember 15.”

Pedig nem mindegy: vétségért kettő, bűntettért ebben az esetben három év szabadságvesztés szabható ki.

Aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad, vétséget követ el. Aki azonban információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz – mint a gyanú szerint tette azt a fiatal –, már bűntettet követ el.

Hogy a fiút bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, azt az illetékes főügyészségtől tudtuk meg szerdán, ahogy azt is, hogy nem élt panasszal a gyanúsítás ellen. További részleteket nem közöltek – tekintettel a nyomozás érdekeire.

Magyar Gábor ügyvéd már múlt pénteken azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy gond van a tényállással, mivel az, hogy valaki online vásárlás közben, a kosárba rakáskor átír egy számot, az nem minősíthető információs rendszer vagy adat megsértése vétségének, gyakorlatilag értelmezhetetlen a vétségi alakzat gyanúja. A szakember akkor azt mondta, reméli, hogy a fiatalember panasszal élt a gyanúsítás ellen, és – ha már a rendőrség nem ismerte fel, hogy nincs miért elszámoltatni – az ügyészség megszünteti a nyomozást. A fentiek információk fényében azonban a fiú nem tett így.

Mint ismert, a fiatalember jócskán áron alul, 50 forintért vett egy BKK-bérletet, és a hibáról értesítette a közlekedési társaságot. Választ nem kapott, ám a T-Systems feljelentette, a rendőrség pedig előállította. A fiatal az RTL Híradónak azt mondta, reggel hét órakor érkeztek érte négyen és közölték vele, hogy gyanúsított. Ezután kihallgatták. „Házkutatással érkeztek, de később rabosították is” – közölte. A T-Systems vezérigazgatója másnap bocsánatot kért. 

A fiú múlt szombaton egy Facebook-posztban már azt írta, hogy amíg a rendőrségi eljárás nem záródik le – vagyis születik eredmény azzal kapcsolatosan, lesz-e bírósági tárgyalás – nem tervez nyilatkozni, interjút adni, megjelenni a sajtóban.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, hogy kiálltak mellettem. Tényleg hihetetlen volt és az emberek támogatása nélkül nem bírtam volna ezt. Most viszont szeretnék visszatérni a saját életemhez, pihenni – szerintem érthető okokból, elég nagy hatással volt rám az elmúlt néhány nap. Továbbra is bízom benne, hogy tárgyalás nélkül fog az ügy befejeződni.

A BKK-botrány azóta is csak dagad, ahogy arról a 24.hu kedden beszámolt, több mint háromezer ember adatai kerültek a birtokunkba: nevek, e-mail címek, személyiigazolvány-számok. Forrásunk szerint a BKK új online jegyértékesítési rendszeréből szerezhették meg őket. Szakemberek szerint ha valósak az adatok, akkor több súlyos biztonsági hibát is elkövettek a fejlesztők, az áldozatok pedig sérelemdíjért perelhetnek. Az adatvédelmi hivatalnál bejelentést tettünk, ott várják a BKK tájékoztatását. Már feljelentésekről is tudni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik