Belföld

Falus szerint spórolás miatt van védőoltáshiány

A volt tiszti főorvos azt mondta, 12 haviról háromra csökkentette a kormány a vakcinatartalékot.

Az oltási rendszeren spórolt az Orbán-kormány 2010 után, ez okozhatja most a kötelező védőoltáshiányt – ezt állította a Hír TV-nek Falus Ferenc volt tiszti főorvos, aki 2014-ben ellenzéki polgármester-jelölt volt, de a választás előtt visszalépett.

Kedden írtunk arról, hogy oltóanyag-hiány miatt csúszik a gyerekek kötelező védőoltása. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára elismerte, hogy a 2, 3, 4 hónapos csecsemők és 18 hónapos kisgyermekek részére adandó ötkomponensű oltóanyagból kevesebbet juttattak el a rendelőkbe, és azt ígérte, még ebben a hónapban lesz újabb kiszállítás.

Falus szerint a 2010 óta felállított rendszer hibás működését bizonyítja, ami történik. A kormány ugyanis amellett, hogy pénzt vont ki a rendszerből, a gyártókkal is rövidebb időre szerződik, mint korábban, pedig a vakcinát hosszú ideig tart előállítani.

Korábban 15 hónapnyi készlete volt az országnak, amiből 12 havit a költségvetés biztosított, három havit a tisztiorvosi szolgálat tartalékolt. 2010 után azonban egymilliárd forintot kivont a kormány az oltóanyag költségvetési keretből, és 12 hónapról háromra csökkentették a tartalékidőszakot – állította a volt tisztifőorvos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik