Belföld

Viszlát kánikula, szevasztok zivatarok!

Kitartás, ez az utolsó dögmeleg nap egy ideig. Hétfőn megérkezik az üdítő hidegfront cifra viharokkal.

Heves zivatarokkal, felhőszakadással érkezik a hidegfront. A hét közepére mindenhol 30 fok alatt, néhol 20 fok körül alakulnak a maximumok. A hétvégén ismét több lesz a napsütés és melegszik az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap, de emellett először főként nyugaton és északon, majd délután egyre többfelé várható zápor, zivatar viharos széllel, felhőszakadással, helyenként jégesővel. A leghidegebb órákban 16-23 fok lehet. Napközben általában 30-35 fokig melegszik a levegő, de északnyugaton néhány fokkal hűvösebb lehet.

A tartós hőség miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, Budapestre és Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre.

Ezzel együtt a heves zivatarok veszélye miatt hétfőre az egész országra kiadták a figyelmeztetést. A fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokút figyelmeztetést jeleztek. Emellett az ország nagy részén a felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetnek. Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú a figyelmeztetés.

Kellemes késő áprilisi idő

Kedden napos időszakok főként a Dunántúlon lehetnek. Eleinte több helyen, majd főként a Dunától keletre várható zápor, zivatar, de estére keleten is a legtöbb helyen megszűnik a csapadék. Emellett megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb hőmérséklet többnyire 22-27 fok között alakul.

Szerdán is erős lesz a szél, de az ország nagy részén több órára is kisüthet a nap. Elsősorban északkeleten és délnyugaton lehet újabb csapadék, eső, zápor. A minimumhőmérséklet 13-18, a maximum 22-28 fok között valószínű.

Csütörtökön és pénteken napos és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek, többször lesz erős a szél. Csütörtökön szórványosan lehetnek záporok, keleten egy-egy zivatar. Pénteken elszórtan alakulhat ki záporeső. Csütörtökön a leghidegebb órákban 12-17, pénteken 13-18 fok lehet. A nappali maximumok csütörtökön 22-27, pénteken 23-28 fok között alakulnak.

Szombaton napos idő várható, legfeljebb néhol lehet futó zápor, és időnként erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-18, a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között valószínű. Vasárnap napos idő várható, csapadék nem lesz. A minimumhőmérséklet 11-16 fok között valószínű, a nappali maximumok 25-30 fok között alakulnak.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik