Belföld

Megállítaná az LMP az értelmetlen fagyilkolászást

Ötpontos javaslatcsomagot csap le a parlament asztalára a zöld párt a káptalanfüredi erdőirtás miatt.

Nemrég borzolta a zöldebb gondolkodásúak kedélyeit, hogy a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred erdejének egy részét kiirtotta a józsefvárosi önkormányzat, hogy építkezzen a helyén. Az LMP még mindig zöld pártnak tartja magát, úgyhogy most lépésre szánta el magát az országos fapusztítás ellen. Így fogalmaznak vasárnapi közleményükben:

A káptalanfüredi erdőirtás is bizonyítja: a Fidesz országszerte pusztítja az értékes zöldfelületeket. Amikor fellépünk a Városliget beépítése, az Orczy-kert fáinak kiirtása vagy a Római-part tönkretételével szemben, akkor egyben felemeljük a szavunkat Káptalanfüred, Balatonfüred, Szeged vagy Szigetvár kiirtott fáiért is.

Azt írják, már kétszer benyújtották a zöldterületek védelméről szóló módosítót, de érdemi indoklás nélkül lesöpörte azt a kormány mindkétszer. A párt ezért úgy döntött, a parlament elé viszi a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace Magyarország ötpontos kiáltványát, amibe más szervezeteket is bevontak.

A javaslat az infrastrukturális hálózatokéval azonos védelmet adna a zöldterületeknek, a fejlesztéseket a lerohadt negyedek rehabilitációjára fordítaná, és a kiemelt állami beruházásokat sem mentesítené a környezetvédelmi előírások alól. A káptalanfüredi erdő miatt pedig a zöldombudsmanhoz fordul az LMP, illetve közérdekű adatigénylést nyújt be az almádi önkormányzathoz az engedélyeztetés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik