Belföld

Milliárdos villában él a milliárdos adóhátralékos

Volkova Ekaterina Jurjevna 1,44 milliárd forintos adóhiánnyal lett a NAV negyedéves szégyenlistájának éllovasa. Az adóhatóság azonban ennek az összegnek a dupláját keresi rajta. A felhalmozott tartozás mellett ugyanis további 1,32 milliárd forint bírságot is kiróttak rá.

Volkova az elmúlt években néhány budapesti társasági eseményen divattervezőként mutatkozott be. A siker azonban mérsékelt maradt, a szakma ismerői szerint

egy ilyen műkedvelői kísérletből a pár fős csapattal tízezer év alatt sem tudott volna milliárdos adótartozást összeszedni.

Játszi könnyedséggel összejöhetett viszont a milliárdos nagyságrendű tartozás azokból a családi bizniszekből, amelyekben már-már hagyománnyá vált az adóhatósággal való összeütközés.

Volkova, más néven Góczi Katerina ugyanis Góczi István oldalán egy nemzetközi offshore hálózat kulcsfigurája. A férj az Emfesz ügyvezetőjeként vált ismertté. Ő volt az, aki 2009-ben egyetlen dollárért adta el a 200 milliárdos éves forgalmú gázkereskedő céget, amely aztán rövid idő belül csődbe is ment. Gócziék az elmúlt évtizedekben vállalkozásaik és az ingatlanaik köré a világ különböző adóparadicsomaiba bejelentett cégekből álló, állandóan és követhetetlenül változó hálót alakítottak ki, amellyel a magyar hatóságok hosszú ideig egyáltalán nem tudtak mit kezdeni.

A magasszintű offshore-érintettséget jelzi, hogy papíron még a II. kerületi házukat is külföldi cég birtokolja. (A villa nem azonos azzal a szintén II. kerületi lakással, amely a NAV nyilvántartásában szerepel állandó lakcímként.) A háromszintes villa egy 3100 négyzetméteres telken áll. Az ősfás, 460 milliós jelzálogkerettel terhelt ingatlant egy szomszédos 1000 négyzetméteres területtel bővítették, ahol úszómedencét alakítottak ki.

A villa ingatlankezelését végző Wadell Kft. jelenleg szingapúri tulajdonban van. Korábban viszont Brit Virgin-szigeteki, Seychelles-szigeteki és hongkongi vállalkozások váltották egymást a tulajdonosi pozícióban, ám közben, 2009-2012 között maga Volkova is betöltötte ezt a szerepkört. A NAV többször rendelt el végrehajtást a Wadell ellen, az adónyomozók tavaly nyáron kutattak napokig az épületben.

Fotó: 24.hu

Az erős orosz akcentussal beszélő nő egy időben tulajdonosa volt a Mátészalkán működő Inter-Tram Kft-nek is. Ott négy éve zajlott le NAV-os rajtaütés 800 millió forintos kárt okozó körbeszámlázásos áfacsalás gyanújával. Az adóhatóság akkor azt közölte, hogy a kft. mögött egy roppant kiterjedt cégháló tevékenykedett annak érdekében, hogy a Szlovákiában nagy mennyiségben beszerzett repceolajat Magyarországon hazai eredetű biodízelként forgalmazzák. És itt is megjelent egy szingapúri tulajdonos.

A legdurvább hálózatépítés azonban az Emfesz működése idején zajlott. A NAV visszamenőleges vizsgálatából kiderült, hogy a gázkereskedő egy Brit Virgin-szigeteki cégen keresztül tucatnyi, a világ különböző részeire bejelentett, ismeretlen hátterű céggel állt kapcsolatban. A hálózat legnagyobb haszonélvezője egy Ruland nevű, szintén Brit Virgin-szigeteki cég volt, amely több mint 6 milliárdnyi emfeszes pénzt nyelt el. Egy hasonló nevű, de Cipruson bejegyzett Ruland Ltd. a 90-es évek elején két éven keresztül résztulajdonos volt a Mátészalkán működő biodízelgyártó Inter-Tramban is.

Volkova előtt az Emfesz is vezette már a legnagyobb magyar adósok listáját, a kft.-n mintegy 4 milliárdot próbáltak behajtani az ellenőrök.

A család közben több ingatlannal is gyarapodott, a 2000-es évek közepén például egy komplett lovas kastélyt építettet Mátészalka mellett, Fábiánházán. Az óriási területű, angol mintákat idéző kastély kezelését végző kft. tulajdonjoga jelenleg egy Westa Limited nevű hongkongi bejegyzésű cég kezében van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik