Belföld

Kézilabdacsarnok miatt irtják az erdőt Káptalanfüreden

A csarnok a józsefvárosi önkormányzat táborában épül.

Kivágták a fák jelentős részét a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi táborában, mert ott sportcsarnokot, edzőtáborozásra alkalmas apartmanházakat és sportlétesítményeket építenek – írja az Index.

A közelben lakó Seller Orsolya a portálnak elmondta: jelezték a balatonalmádi önkormányzat környezetvédelmi referensének (Káptalanfüred Almádi része), hogy szerintük döbbenetesen sok fát vágnak ki, de azt mondták, nem illetékesek. Pedig az önkormányzat környezetvédelmi rendelkezésében szerepel, hogy Káptalanfüred erdős jellegét meg kell őrizni, a magántulajdonú ingatlanokon a fák kivágása „kizárólag az elsőfokú építéshatóság engedélye szerint létesítendő építmények helyén lehetséges”.

A Veszprémi Kormányhivatal arról tájékoztatta az Indexet, hogy 69 fát kell kivágni, amit tájhonos fákkal pótolnak. Ugyanazon a napon, amikor a válasz megérkezett, a kormánypárti Magyar Időkben megjelent egy cikk a beruházásról, amiben jóval több fáról volt szó. „A szakvélemények alapján az elöregedett, beteg fák helyére 409 lombhullató és 142 örökzöld fát, továbbá 1500 tő évelő és egynyári növényt, valamint 1130 cserjét telepítenek” – írták.

A józsefvárosi önkormányzat egyébként 2015-ben összeállt a veszprémi kézilabdacsapattal, közös sportágfejlesztési programot adtak be a Magyar Kézilabda Szövetséghez, aminek éppen Kocsis Máté józsefvárosi polgármester az elnöke. Ebben a programban szerepel a káptalanfüredi tábor átépítése, a Magyar Idők-cikk szerint 3,5 milliárd forintból.

Az építkezés azidőtájt kezdődött, hogy megírtuk: a Mészáros Lőrinc üzlettársaként ismert Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Kft. többségi tulajdont szerzett a veszprémi klubot működtető Veszprém Handball Team Zrt.-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik