Belföld

Titanic-kiállítás: a legenda újra Budapesten

Titanic-kiállítás: Háromszor akkora lesz, mint a 2007-es tárlat.

Volt már Titanic-kiállítás Magyarországon; 2007-ben láthatta a magyar közönség a világ leghíresebb hajóbalesetének ereklyéit. Most még gazdagabb anyaggal és rengeteg újdonsággal tér vissza a hajó szelleme Budapestre.

Mettől meddig látogatható a Titanic-kiállítás?

Július 20-án nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a mintegy 2300 négyzetméteren berendezett tárlat a VAM-ban (Király utca 26.), és egészen december 31-ig látható.

A 2007-es kiállításhoz képest azért nagy dobás az idei, mert akkor a szervezők a legkisebb, 900 négyzetméteres változatot hozták el Magyarországra. A mostani Titanic-kiállítás tehát több mint háromszor akkora lesz, mint a tíz évvel korábbi.

A Titanic magyar vonatkozásai

Talán kevesen tudják, de a Titanic tragédiájának magyar vonatkozásai is vannak. Ezt a szálat a szervezők külön kibogozzák nekünk a budapesti tárlaton, a Titanic-kiállítás történetében először, tehát ezen a téren valódi premierre számíthatunk.

A Titanic-shop minden bizonnyal tartogat majd ezzel kapcsolatos meglepetéseket is, már amennyiben a látogatók még mindig ingerenciát éreznek a vásárolgatásra a jegyek megváltását követően is.

Az idei jegyárak egyébként nem minősíthetőek extrém magasnak: hétköznap 3400 Ft, hétvégén pedig 3900 Ft egy felnőtt jegy. Családosan azért a zsebünkbe kell majd nyúlni.

“Ki itt belépsz”, ismerd meg, mit jelent az interaktív múzeum!

A szervezők szerint a tárlat egyetlen nagy koncept-kiállítás, amellyel igyekeznek minden korosztálynak izgalmassá tenni azt a nem kevés időt, amit odabent tölthetnek a tragikus sorsú hajó utasainak egykori életterét is bemutató környezetben. Már a bejáratnál sem egy egyszerű jegyet kapunk majd, hanem egy, a Titanicra szóló “beszállókártyát”.

A Titanic-kiállítás tehát sokkal többet tartogat, mint több száz tárgyat vitrin mögött, a hozzájuk tartozó leírásokkal. A modern, interaktív múzeumok létrehozása azt mutatja ugyanis, hogy az utóbbi évtizedben felismerték: a 21. század ingeruniverzumában élő embert már nem elégíti ki egy klasszikus múzeumi kiállítás.

Az persze kérdés, hogy minden területen megvalósítható-e a “Jurassic Park-élmény”, s vajon nem veszít-e valódi üzenetéből egy kiállítás, ha azt tűzi ki célul, hogy mindenkihez szóljon.

Mindez persze a szervezők fantáziáján és szándékain múlik.

A Titanic tragédiája

A Titanic saját korának legnagyobb transzatlanti hajója volt, a modern Egyesült Államok igazi jelképeként indult első útjára. 1912. április 15-én azonban jéghegynek ütközött az Atlanti-óceánon, majd elsüllyedt, magával rántva a mélybe 1500 embert.

A Titanic katasztrófájának okait a mai napig vizsgálják a kutatók. Az 1985-ben Robert Ballard csapata által megtalált roncshoz csupán az RNS Titanic Kutatócsoportnak van hozzáférése.

A budapesti Titanic-kiállítást az általuk gyűjtött anyagokból állították össze a szakértők és a szervezők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik