Belföld

Győztek a lakók, nem lesz Pilisszántón transzformátorállomás

A népszavazási kezdeményezést valamint az ingatlanértékesítéséről szóló határozatunkat visszavonjuk

– áll a pilisszántói képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvében. A kérdés az lett volna, hogy „támogatja-e Ön, hogy Pilisszántó Község Önkormányzata Pilisszántó közigazgatási területén önkormányzati ingatlant értékesítsen transzformátor állomás építése céljából?”

Ezt vonták most vissza, miután az önkormányzat komoly ellenállást tapasztalat a helyiek részéről.

Előzmények

A Pilis kapujában, Pilisszántó állandóan lakott külterületétől, Placskótól pár száz méterre tervez az Elmű egy 10 ezer négyzetméteren elhelyezkedő transzformátorállomást építeni, ehhez azonban meg kellene vásárolnia az ingatlant az önkormányzattól.

A lényeg:

  • Pilisszántó nagy része országos jelentőségű tájképvédelmi övezet, sokan szent helynek tartják
  • A lakosok egy része azt mondja, Pilisszántónak nincs szüksége a transzformátorállomásra, a környező településeknek viszont igen
  • Az önkormányzat azért egyezne bele az állomás megépítésébe, mert így hozzájárulást kaphatnak egy tornateremhez, ami egyébként tényleg borzalmas állapotban van
  • A helyiek nemcsak a környezetszennyezéstől félnek, hanem attól is, hogy ingatlanjaik értéke óriásit zuhan
  • Sokan azt gondolják, a transzformátorállomás csak az első lépcső, utána jönne a Pilisen keresztülvezetett 400 kV-os vezeték.

Januárban tartottak egy lakossági fórumot, ahol jobban elszabadultak az indulatok, mint egy Fradi-Újpest  meccsen.

Aztán helyi népszavazást írtak ki az ügyben, ezt viszont július 11-én a képviselő-testület visszavonta, mert a helyiek nagy része nem akart transzformátorállomást. Azért is álltak el a népszavazástól, mert ígéretet kaptak a kormánytól, hogy a transzformátorállomástól függetlenül a következő tornaterem-építési programba bekerül Pilisszántó is. Illetve a képviselőtestület most már békét szeretne a községben, és elkerülnék, hogy politikai hadszíntérré váljanak. Ez egyébként valóban így történt, a Jobbik például szépen rátenyerelt a témára.

A testület végül 4 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett az ingatlan értékesítéséről szóló határozatot visszavonta. 

A helyiek még nem nyugodtak meg teljesen

Közvetlenül azután, hogy a képviselőtestület visszavonta népszavazási kezdeményezési szándékát és a terület eladására vonatkozó határozatot, felkerült Pilisszántó honlapjára a véleményezendő Arculati kézikönyv tervezet. Ennek 66. és 74. oldala ugyanúgy tartalmazza a transzformátorállomás építésére irányuló szándékot.

A lakók nagyon remélik, hogy ez nem kerül be a hivatalos kézikönyvbe, mert szerintük akkor az Elmű élni fog a lehetőséggel, és hasznosítja a területet.

Csicsmanczai Éva polgármester viszont azt írta bejegyzésében, hogy a honlapon megjelent arculati kézikönyv egy tervezet, melyet 2017.07.31-ig véleményezni lehet.

Az Arculati kézikönyv egy ajánlás, melyhez kapcsolódik egy Településképi rendelet, melynek a tervezetét várhatóan szeptember 5-én fogjuk egy fórum keretében megvitatni, ez már tiltásokat és kötelezéseket is fog tartalmazni.

Hozzáteszi, a jelenlegi helyi építési szabályzatban is van olyan kijelölt gazdasági terület, ahová lehetne trafóházat építeni, ez azonban nem kötelezi az önkormányzatot, hogy a besorolás szerint hasznosítsa a területet. 

Egy másik bejegyzésében ennél is konkrétabban fogalmaz:

Nincs ok aggodalomra. Nem adjuk el a területet, nem lesz trafó.

Kérdeztük az Elműt is, mit szólnak a döntéshez, de válaszukból úgy tűnik, még nem tettek le teljesen arról, hogy Pilisszántón épüljön meg az állomás.

Az állomást egyébként nem saját céljainkra építenénk, hanem ez a jelentős beruházás tenné lehetővé a környék egyre növekvő energiaigényének kielégítését.

Amint azt jeleztük, ha a Pilisben nem lesz mód új állomás megépítésére, akkor itt a jövőben jelentősebb energiaigényeket kielégíteni nem lesz mód.

Az ellátási területünkön számos egyéb helyen (pl. Mátra) örömmel veszik az ellátás biztonságot javító új beruházásokat (erről számos cikket is olvashatunk a közelmúltban), így fejlesztési forrásainkat ezekre a helyekre fogjuk koncentrálni, ezzel is hozzájárulva a régió iparának illetve turizmusának már most is rohamos fejlődéséhez.

Kiemelt képünk: MTI/H. Szabó Sándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik