Belföld

Ki védi a devizahitelest? Erkölcstan a T. Házban

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 07. 19. 14:24

Morál, cserbenhagyás, erkölcs, összeférhetetlenség...

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt szerette volna megtudni Trócsányi László igazságügyi minisztertől, nem tartja-e erkölcsileg összeférhetetlennek, hogy ügyvédi irodája a bankokat képviseli a deviza-károsultakkal szemben.

Trócsányi László nem válaszolt, helyette államtitkára jelezte, hogy nem.

Éspedig azért nem, mert a miniszter több mint tíz éve felfüggesztette ügyvédi praxisát, így a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda ügymenetére nincs semmilyen ráhatása. Völner Pál azt is hosszan levezette, mi mindent tett az Igazságügyi Minisztérium – Trócsányi vezetésével – a kilátástalan helyzetbe került emberekért (devizakölcsönök forintosítása, devizatörvények megalkotása).

A devizahiteles „adósmentő” törvénycsomagról a Magyar Bírói Egyesület elnöke azt mondta nemrég, hogy nem feltétlenül „adóspártiak”. Az államtitkár azt inkább ellentmondásosnak tartotta, hogy Szabó Tímea a devizahiteles törvények zárószavazásán nem támogatta a devizahiteleseket segítő törvényjavaslatokat.

Mindezek fényében, azt hiszem teljesen egyértelmű, hogy ki áll a devizahitelesek pártján, és ki hagyja cserben őket.

A válasz nem nyugtatta meg a Párbeszédet, amely felszólította a minisztert, hogy vagy az ügyvédi irodáját adja el, vagy az iroda adja vissza a megbízást. A párt elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a miniszterek rendre megkerülik a házszabályt, államtitkárokat jelölnek ki a nekik címzett, számukra kínos írásbeli kérdések megválaszolására.

A Párbeszéd úgy értékeli, nincs erkölcsi magyarázat arra, hogy a Trócsányi által is tulajdonolt ügyvédi iroda anyagi hasznot húz abból, hogy bankokat képvisel a devizahitelesekkel szemben, akiknek a védelmét szolgáló csomagot korábban ő nyújtotta be az Országgyűlésnek. A párt szerint ez összeférhetetlen, ezért felszólítja a minisztert, hogy adja el az ügyvédi irodában ma is meglévő tulajdon részét, vagy érje el, hogy az iroda mondja vissza a bankok megbízásait

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.