Belföld

Kevés a valóban korszerű CT-berendezés Magyarországon

A többi visegrádi országban egy lakosra kétszer-háromszor annyi készülék jut, mint nálunk.

Jelenleg 104 CT-berendezés működik a magyar egészségügyi intézményekben, de ebből csak 19 olyan van, ami valóban korszerű – nyilatkozta az ATV Híradójának László Imre, a DK egészségügyi kabinetvezetője, volt kórházigazgató.

Az elmúlt hetekben nagy figyelem irányult a kórházak CT-ellátottságára, miután kiderült, hogy az Országos Kardiológiai Intézetből nyitott mellkassal szállítottak át egy gyermeket a Heim Pál Kórházba a berendezés hiánya miatt, Ajkán pedig annyira elavult készülék üzemelt, hogy minisztériumi döntéssel állíttatták le a használatát.

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára egy héttel ezelőtt arról beszélt, hogy az ország nagyot lépett előre 2010 óta a CT- és MR-berendezések számát tekintve. László Imre is azt mondta, hogy a beszerzés felgyorsult az uniós támogatásoknak köszönhetően, azt viszont nem tudni, hogy a jelenleg működő 104 berendezésből hány közelíti meg, vagy lépte túl a kritikusnak tekinthető 10 éves kort.

A riportban elhangzott, hogy Magyarország jelentősen le van maradva a visegrádi országokhoz képest a CT-k számát illetően: Csehországban és Szlovákiában egy lakosra kétszer, Lengyelországban háromszor annyi berendezés jut, mint nálunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik