Belföld

Szigetvári: Orbán újabb levele törvénysértő

Közpénzen kampányolt a határon túli magyaroknál, amivel az Együtt szerint megsértette a választási törvényt.

Szigetvári Viktor az NVB-hez fordul a külföldön élő magyaroknak küldött levél miatt. Az Együtt választmányi elnöke szerint Orbán Viktor azzal pártpropagandát folytatott, megsértette a választási törvényt. A külföldön élő magyarok és a választási szervek közti kommunikációra csak a NVI-nek illetve a helyi választási irodáknak van jogköre, mert ezek tudják függetlenként, elfogultság nélkül tájékoztatni a választókat a választásokkal kapcsolatos információkról.

Orbán levelet ír a kettős állampolgároknak, nehogy elfelejtsenek szavazni a 2018-as választásokon
Előrelátó. Levelében emlékeztet: ők adták meg a kettős állampolgárságot.

Szigetvári Viktor számára Orbán Viktor levele olyan, mintha a 2018-as választások előtt nem az NVI, hanem a kormányfő tájékoztatná egy propagandalevélben a magyar választókat a névjegyzékbe vételről.

Ez súlyosan megsértené a választási esélyegyenlőséget, hiszen valójában pártpropagandának minősül.

Amennyiben az NVB nem állapít meg jogsértést, akkor jövőre ugyanígy küldhet Orbán Viktor propagandalevelet a Magyarországon élő választóknak. Az Együtt politikusa ezúttal is bírálta, nincs jogegyenlőség a határon túli szavazóknál és egy

’56 után emigrált, Magyarországon állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár könnyebben, egyszerűbben szavazhat, mint egy Londonban dolgozó magyar fiatal.

Mindkét választói csoportnak biztosítani kell a levélben szavazás intézményét, mert az utazást és a konzulátusok előtti sorban állást igénylő, tudatosan eltántorítóra tervezett szavazási megoldás sérti az egyenlőség elvét a külföldön dolgozók kárára. Az Együtt az is megengedhetetlennek tartja, hogy halottak nevei szerepeljenek a választási névjegyzékben, márpedig a mai szabályozás alapján egy határainkon túl élő, Magyarországon állandó lakcímmel nem rendelkező választónak csak tízévente kell regisztrálnia, ami a köztes választásokon a névjegyzék legalitását veszélyezteti. Az elhunyt vagy elköltöző választóknak küldött szavazási borítékok olyan embereknek is lehetővé tehetik a szavazást, akik valójában nem is rendelkeznek választójoggal.

Miniszteri biztost kapott a 2018-as voksvadászat
A külföldön élő magyarokat kell mozgósítania. Orbán Viktor elégedetlen volt a kvótanépszavazás eredményével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik