Belföld

“Nincs” fideszes induló Felcsút szomszédságában

Pedig Óbarok előző polgármestere azért mondott le, mert csak fideszes település kap állami pénzt.

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a Fejér megyei Óbarokon, miután a község korábbi független polgármestere, Borbíró Mihály április 30-án lemondott. Hopka Rita körjegyző az MTI-nek azt mondta, a 652 választásra jogosult három független jelöltre voksolhat. Mészáros Kartal, Gyurits Tamás és Hillebrand Dóra neve szerepel majd a szavazólapokon.

Borbíró Mihály 2006 óta látta el a polgármesteri tisztséget. Lemondását az önkormányzat saját forrásainak elvonásával és abból fakadóan a saját erős fejlesztések elmaradásával indokolta.

A választás pikantériája tehát, hogy akár ugyanúgy egy Mészáros vezetheti Óbarkot is, mint a szomszédos Felcsútot, amelynek vezetőjéről igen szép szavakkal emlékezett meg Borbíró Mihály, amikor engedtünk a csábításnak, és a sztrádáról lehajtottunk Óbaroknál.

Valódi függetlenként nehéz

Akkor úgy vélte, nem a faluval, vele volt a gond, ő valóban függetlenként irányította a települést, a többi község élén lényegében fideszes a vezető.

Papíron függetlenek ők is, de azért a plakátjukra rányomtatták, hogy támogatja a Fidesz, és olyan fényképek jelentek meg róluk, hogy Orbánnal fognak kezet. A szociérában amúgy ugyanez ment, csak ellentétes előjellel, akkor is rendre én maradtam ki a pályázati szórásból.

(Mészáros Kartal egyébként pont megfelel a volt polgármester leírásának. Bemutatkozó levele szerint humanista, keresztény és magyar. Függetlenként indul, de a FIDESZ helyi szervezete is támogatja.)

Borbíró éppen ezért döntött úgy, hogy letudva adminisztrációs feladatait, lemond, hogy „megmentse települését”. És, hogy mit gondol Felcsútról és polgármesteréről. Muszáj idézni.

– Úgy fejlődik, olyan gyors ott a változás, hogy ha két hónap után bekapcsolom a GPS-t, nem talál oda a címre.

– S a stadion?

– Hogy magánemberként mit gondolok a miniszterelnök kertjében álló stadionról, maradjon az én titkom, polgármesterként viszont örülök, hogy a focikedvelő óbarkiak NBI-es meccseket láthatnak a szomszédban, és nem vizsgálom, mi ennek az ára.

Mészáros Lőrincet ismeri?

– Lörkét? Persze. Még tűzoltóparancsnok-helyettes koromból. Kedvelem is. A média állításaival ellentétben már akkor komoly vállalkozóként tevékenykedett, amikor Orbán Viktor sehol sem volt. Kizárólagos jogot szerzett a gázművektől, egyedül ő köthette rá a házakat a gerincvezetékre. Míg a sima gázszerelő egy nagy lakossági munkáért hatvanezer forintot kapott, addig Lörke tízperces rásütéssel százezer fölött kért.

– Milyen ember?

– Nagyon szerény, nagyon tisztességes, nagyon korrekt. Tudom, hihetetlen, de ez az igazság. Ha látja, hogy egy idősnél vagy betegnél nincs levágva a gaz, nem levelezget, nem papírozgat, hanem küldi az emberét a motoros kaszával. Az ilyen gesztus helyre teszi az ember tekintélyét. Bármennyi milliárdja van, oda lehet menni hozzá az utcán, nekem is fölveszi a telefont.

– Ha ilyen jó arc, miért nem segíti Óbarkot?

– Nem kérem rá. Nem az az ember vagyok, aki könyörög.

Borbíró Mihály akkor azt mondta, ez nála nem fér bele, büszke falut épített, Óbarok ma már megél abból, hogy mellette halad az autópálya.

Egy kiszivárgott tervezet alapján közben Mánfa polgármestere már arról beszélt, hogy 2019-ben lehet, hogy már nem lesz választás a kétezer fő alatti településeken, a kistelepülési rendszer átalakítása pedig azért lenne fontos, mert túl sok a független polgármester.

voksolás (szavazás, )
Orbánék nem a Tesco szellemében írnák át a választási szabályokat
Egy kiszivárgott tervezet alapján beszélt Mánfa polgármestere arról, hogy a legkisebbek nem számítanának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik