Belföld

Több mint 100 településen sztrájkolnak hétfő reggel

Megírtuk, hogy hétfőn reggel nehézkesen indul az önkormányzati ügyintézés, sztrájkolnak a dolgozók.  A munkavállalók bemennek dolgozni, de – a sürgős esetek kivételével –

reggel nyolc és tíz óra között szünetel az ügyintézés.

Nem várható gyors döntés azon közalkalmazottak és önkormányzati tisztségviselők béremeléséről, akik eddig kimaradtak az életpályamodellekből, az ezzel kapcsolatos munka őszig is elhúzódhat. A Magyar Idők úgy tudja, a kormányzati szándék megvan a fizetések rendezésére, de több tényező is nehezíti a konkrét lépéseket, többek között az, hogy

az alkalmazottak munkaadója nem az állam, hanem az önkormányzat, így elsősorban a településeknek kellene megoldaniuk a bérkérdést.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője azt mondta, az esetleges bérmegállapodást nehezíti többek között, hogy az állami, járási, önkormányzati tisztségviselőket, a honvédségi közalkalmazottakat, a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat a törvényhez kapcsolódó rendeleti szabályok miatt eltérő feltételekkel foglalkoztatják.

A szakszervezeti vezető példaként említette, hogy a pedagógusoknál és az egészségügyben életpályamodelleket vezetett be a kormány, amely magában foglalta az illetmények rendezését is. Ugyanakkor akik ebből kimaradtak – például az önkormányzatoknál foglalkoztatottak vagy a belügyi közalkalmazottak -, nem részesültek béremelésben az elmúlt években.

Pénteken délután összehívtak ugyan egy tárgyalást, de ez nem vezetett eredményre, az MKKSZ elnöke a Népszavának azt mondta, az írásban is átadott elvárások közé bekerült, hogy „az állami, kormányzati és önkormányzati tisztviselők közszolgálati jogviszonyait egységesen kell kezelni”. A tárgyalásokat két hét múlva akarják folytatni, bár a kormány legközelebb augusztusban ülésezik, így addig semmilyen érdemi történés nem várható.

A lap azt írja,

közel hatezer önkormányzati dolgozó nem veszi fel a munkát ma reggel 8 és 10 óra között több mint száz településén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik