Belföld

Plagizált a Corvinus Egyetem dékánja

Az általa írt fejezetek legalább felét emelte át szó szerint Paprika Zita, Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja Döntéselmélet című könyvében – írja az Átlátszó Oktatás, egy belső vizsgálatra hivatkozva.

Paprika 2002-ben és 2006-ban jelentette meg 600 oldalas könyvét, amelyben a portál szerint legalább 75 oldal szinte teljesen megegyezik Kindler József 1991-es Fejezetek a döntéselméletből című könyvével. Bár a dékán a könyv egyéb részeiben megfelelően hivatkozik, a szövegtörzsben és az ábrák felhasználásánál nem jelzi, hogy egész bekezdések származnak Kindlertől.

Az ügyben vizsgálat indult a Corvinuson, amelyről áprilisban készült egy összefoglaló is. Ebben az áll:

A tényfeltáró munka alapján megállapítható, hogy Paprika könyvének 84. oldalig tartó részeiben, hol szó szerint, hol átfogalmazva (rövidítve, egyszerűsítve, etc.), de lényegét tekintve szöveg-azonos a felhasznált irodalomként megjelölt forrással. A vonatkozó fejezetekben ugyanakkor határozottan nem azonosítható, hogy a Kindlertől (1-39. oldalig) származó egyes részek melyik szakirodalomként megjelölt forrásmunkából származnak továbbá milyen terjedelemben kerültek átvételre.

Ugyan Paprika könyve elején az „egyes fejezetek szerzői” kezdetű résznél szerényen – csillagozva – megjegyzi, hogy „A problémamegoldás elmélete” és a „Döntéselméleti felfogásmódok, irányzatok” című fejezet „Kindler József kéziratának felhasználásával készült”, ugyanakkor ez tudományos szempontból nem tekinthető szabályszerű hivatkozásnak. Az a plágium gyanúját legalábbis felveti.

Az Átlátszó Oktatás megkereste Paprika Zitát, aki alaptalan vádaskodásnak tartja a plágiumgyanú felvetődését, és azt kérte, hogy tartsák tiszteletben a 2010-ben elhunyt Kindler emlékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik