Belföld

Nyomoz a rendőrség a CT-ügyben

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 07. 17. 12:37

A versenyhivatal kartellgyanú miatt indított vizsgálatot.

A Heim Pál kórházat és az Országos Kardiológiai Intézetet is érintette a közbeszerzés, amely miatt a versenyhivatal kartellgyanú miatt indított vizsgálatot – adta hírül a Hír Tv.hu. Az elmúlt napokban nagy vihart kavart egy 12 éves kislány halálesete, amit sokan kapcsolatba hoztak azzal, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben nem volt CT-berendezés.

Ezt a szívklinika főigazgatója határozottan cáfolta, de az ügy nem jutott nyugvópontra, politikai botrány lett, főleg miután megszólalt Balog Zoltán miniszter, aki szerint a Fidesz-kormány előtt még a Heim Pál kórházban sem volt műszer. Ezt később egy orvos cáfolta, majd Hadházy Ákos, az LMP társelnöke hívta fel rá a figyelmet, hogy a két klinikát is érintette a közbeszerzés, ami miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanú és túlárazás miatt vizsgálatot indított.

A Hír TV úgy tudja, a versenyhivatalnak bizonyítékai vannak arra, hogy a pályázó vállalkozások egyeztettek, információt osztottak meg, befolyásolva a közbeszerzési eljárások ajánlatait, eredményét. A közbeszerzésnél a versenyszabályok megsértése, bűncselekmény gyanúja is felmerült. Hadházy azt mondta, ha a kartellgyanú igaz, akkor ugyanannyi pénzből sokkal jobban fel lehetett volna szerelni az érintett kórházakat.

Az LMP társelnöke úgy becsülte, a közbeszerzést kétszeresen is túlárazhatták.

A szóban forgó közbeszerzés során több kisebb pályázatot írt ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, amelyeket csupa kisebb forgalmazó cég nyert el. Ezek a cégek leosztották egymás között a piacot, egymás ellen soha nem indultak el. Sok kis forgalmú, kevéssé ismert üzletemberek tulajdonában álló cégekről beszélünk, ezért valószínű, hogy strómancégekről van szó.

Szerinte a közbeszerzés hasonlóan folyhatott, mint más elcsalt pályázatoknál, ezért gyanít jelentős túlárazást.

A pályázatok kiírásakor gyakran ott van a döntéshozók között az, aki a pályázatot írja, akár egy pályázatíró tulajdonosaként. A pályázatíró-döntéshozó feladata az, hogy haveri cégeket juttasson pozícióba, nekik juttasson uniós pénzeket és ebbe bevonjon közhasznú intézményeket, jelen esetben kórházakat. Ahelyett, hogy a pályázaton induló vállalkozók kérnének segítséget a pályázatírótól, ő keresi meg a leendő kuncsaftokat (önkormányzatokat, kórházakat) azzal, hogy elintéz nekik valamilyen beruházást, de csak akkor, ha ő hozhatja a beszállítót, vagyis a haveri céget.

A Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatása szerint a CT-beszerzések ügyében még tart a vizsgálat. A tavaly április óta folyó vizsgálatról annyit tudni, hogy 21 cég ellen indult versenyfelügyeleti eljárás. A GVH az ügyben feljelentést tett, a nyomozás eredményéről még nem kapott tájékoztatást.

Az LMP társelnöke tavaly hozta nyilvánosságra, hogy a kilencmilliárd forintra tervezett, a környezetvédelmi operatív program keretében megvalósított röntgen-, CT- és MRI-beszerzés végül mintegy harmincmilliárdba került. A minap Hadházy közösségi oldalán fakadt ki a 12 éves kislány halála miatt.

Ha nem lopták volna el a pénz felét, a Kardiológiai Intézetnek is juthatott volna a készülékekből. Francba, francba, francba!! :((( Frissítés: Az intézet igazgatója szerint a mostani haláleset és a szállítás között nincs összefüggés. Az viszont tény, hogy az intézet évek óta szeretett volna saját készüléket és ha 2015-ben nem lopták volna el a CT-kre szánt pénzek felét, akkor juthatott volna ide is. Nyilván nem ok nélkül kérte az intézet a saját készüléket : dekompenzált szívelégtelen eseteknél a szállítás nyilvánvalóan sokkal problémásabb, mint egy “sima” diagnosztika esetén.

Ez olyannyira így van, hogy az utaztatás rontja a betegek életesélyeit is. Ez erősítették meg a minap laptársunknak (NLCAFÉ) a mentőszolgálatok munkatársai. Létezik ugyanis az úgynevezett „szállítási trauma”, amit az egészségügyi tankönyvek úgy írnak le, hogy a

beteg megmozdítása, szállítása fizikai és pszichés tényezők révén kóros szervezeti reakciókat vált ki.

Negatívan hathat egy kritikus állapotú emberre a pozitív és negatív gyorsulás, süllyedés-emelkedés (liftező mozgás), bólintó, ringó mozgás, vibráció és ez a jelenség kivédhetetlen. Traumát okozhat egy beteg fel- és lehelyezése is a hordágyról.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.