Belföld

Nyomoz a rendőrség a CT-ügyben

A versenyhivatal kartellgyanú miatt indított vizsgálatot.

A Heim Pál kórházat és az Országos Kardiológiai Intézetet is érintette a közbeszerzés, amely miatt a versenyhivatal kartellgyanú miatt indított vizsgálatot – adta hírül a Hír Tv.hu. Az elmúlt napokban nagy vihart kavart egy 12 éves kislány halálesete, amit sokan kapcsolatba hoztak azzal, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben nem volt CT-berendezés.

Ezt a szívklinika főigazgatója határozottan cáfolta, de az ügy nem jutott nyugvópontra, politikai botrány lett, főleg miután megszólalt Balog Zoltán miniszter, aki szerint a Fidesz-kormány előtt még a Heim Pál kórházban sem volt műszer. Ezt később egy orvos cáfolta, majd Hadházy Ákos, az LMP társelnöke hívta fel rá a figyelmet, hogy a két klinikát is érintette a közbeszerzés, ami miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanú és túlárazás miatt vizsgálatot indított.

A Hír TV úgy tudja, a versenyhivatalnak bizonyítékai vannak arra, hogy a pályázó vállalkozások egyeztettek, információt osztottak meg, befolyásolva a közbeszerzési eljárások ajánlatait, eredményét. A közbeszerzésnél a versenyszabályok megsértése, bűncselekmény gyanúja is felmerült. Hadházy azt mondta, ha a kartellgyanú igaz, akkor ugyanannyi pénzből sokkal jobban fel lehetett volna szerelni az érintett kórházakat.

Az LMP társelnöke úgy becsülte, a közbeszerzést kétszeresen is túlárazhatták.

A szóban forgó közbeszerzés során több kisebb pályázatot írt ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, amelyeket csupa kisebb forgalmazó cég nyert el. Ezek a cégek leosztották egymás között a piacot, egymás ellen soha nem indultak el. Sok kis forgalmú, kevéssé ismert üzletemberek tulajdonában álló cégekről beszélünk, ezért valószínű, hogy strómancégekről van szó.

Szerinte a közbeszerzés hasonlóan folyhatott, mint más elcsalt pályázatoknál, ezért gyanít jelentős túlárazást.

A pályázatok kiírásakor gyakran ott van a döntéshozók között az, aki a pályázatot írja, akár egy pályázatíró tulajdonosaként. A pályázatíró-döntéshozó feladata az, hogy haveri cégeket juttasson pozícióba, nekik juttasson uniós pénzeket és ebbe bevonjon közhasznú intézményeket, jelen esetben kórházakat. Ahelyett, hogy a pályázaton induló vállalkozók kérnének segítséget a pályázatírótól, ő keresi meg a leendő kuncsaftokat (önkormányzatokat, kórházakat) azzal, hogy elintéz nekik valamilyen beruházást, de csak akkor, ha ő hozhatja a beszállítót, vagyis a haveri céget.

A Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatása szerint a CT-beszerzések ügyében még tart a vizsgálat. A tavaly április óta folyó vizsgálatról annyit tudni, hogy 21 cég ellen indult versenyfelügyeleti eljárás. A GVH az ügyben feljelentést tett, a nyomozás eredményéről még nem kapott tájékoztatást.

Az LMP társelnöke tavaly hozta nyilvánosságra, hogy a kilencmilliárd forintra tervezett, a környezetvédelmi operatív program keretében megvalósított röntgen-, CT- és MRI-beszerzés végül mintegy harmincmilliárdba került. A minap Hadházy közösségi oldalán fakadt ki a 12 éves kislány halála miatt.

Ha nem lopták volna el a pénz felét, a Kardiológiai Intézetnek is juthatott volna a készülékekből. Francba, francba, francba!! :((( Frissítés: Az intézet igazgatója szerint a mostani haláleset és a szállítás között nincs összefüggés. Az viszont tény, hogy az intézet évek óta szeretett volna saját készüléket és ha 2015-ben nem lopták volna el a CT-kre szánt pénzek felét, akkor juthatott volna ide is. Nyilván nem ok nélkül kérte az intézet a saját készüléket : dekompenzált szívelégtelen eseteknél a szállítás nyilvánvalóan sokkal problémásabb, mint egy “sima” diagnosztika esetén.

Ez olyannyira így van, hogy az utaztatás rontja a betegek életesélyeit is. Ez erősítették meg a minap laptársunknak (NLCAFÉ) a mentőszolgálatok munkatársai. Létezik ugyanis az úgynevezett „szállítási trauma”, amit az egészségügyi tankönyvek úgy írnak le, hogy a

beteg megmozdítása, szállítása fizikai és pszichés tényezők révén kóros szervezeti reakciókat vált ki.

Negatívan hathat egy kritikus állapotú emberre a pozitív és negatív gyorsulás, süllyedés-emelkedés (liftező mozgás), bólintó, ringó mozgás, vibráció és ez a jelenség kivédhetetlen. Traumát okozhat egy beteg fel- és lehelyezése is a hordágyról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik