Belföld

Az ajkai kórház elavult CT-je miatt nem vették észre a daganatot

A minisztérium szerint az intézmény hibázott, mert nem jelezte, hogy a berendezése nem felel meg a minimum feltételeknek.

Az ajkai kórház elavult CT-berendezése is közrejátszhatott egy halálesetben. Az RTL Híradóját az elhunyt nő lánya kereste meg. Elmondta: édesanyja 2014 nyarán fejfájás és fülfájás miatt ment az ajkai kórházba. Ott azt mondták, nincs semmilyen probléma, és hazaküldték. Négy hónap múlva meghalt orrgarat-rákban.

Halála előtt az asszonyt Szombathelyen kezelték. Az ottani onkológus azt mondta: utólag megvizsgálva az ajkai CT-felvételt valóban látható a daganat, de a rossz minőségű felvétel miatt nehezen vehető ki.

A család az ajkai betegjogi képviselőhöz fordult, múlt héten a minisztériumtól hétoldalas választ kaptak. Abban az állt: az ajkai CT-berendezés a jogszabályban előírt minimum feltételeknek nem felel meg. 2012. június 1-től ugyanis csak multidetektoros CT berendezéssel vizsgálhatják a betegeket, de az ajkai kórház nem tett bejelentést arról, hogy nem rendelkezik ilyennel, ezzel hibát vétett.

A Magyar Radiológusok Társaságának alelnöke az RTL-nek azt mondta: egy több mint tízéves gép, mint az ajkai, jóval rosszabb minőségű képet készít, mint egy korszerű, sokszeletes berendezés.

Az ajkai kórház CT-jét egy múlt heti minisztériumi határozattal leállíttatták, a betegeket Veszprémben látják el.

Az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója az MTI-vel közölte: folyamatos és zavartalan a betegellátás, egyetlen tervezett vizsgálatot sem mondtak le. Az ajkai és a veszprémi kórház, illetve az Országos Mentőszolgálat folyamatosan együttműködik azért, hogy ne csak a tervezett, hanem a sürgős vizsgálatok is késedelem nélkül sorra kerülhessenek. A főigazgató azt is elmondta, hogy javaslatot tesznek egy új, korszerű CT-berendezés beszerzésére.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház megbízott főigazgatója azt mondta az MTI-nek, hogy ha szükséges, akár több hónapig is elvégzik az Ajkán és a környező településeken élő betegek CT-vizsgálatát. A megnövekedett betegszám miatt meghosszabbították a CT-műszakokat, kezdetben hétvégén is dolgoztak azért, hogy aki Ajkán előjegyzésben volt, a megfelelő időben átessen a vizsgálaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik