Belföld

Megerőszakolt és megölt egy 81 éves szabolcsi nőt – 14 évet kapott

Nem jogerősen tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt a férfit, aki a vád szerint ittasan bántalmazott egy idős nőt Kántorjánosiban, majd erőszakoskodott vele – még 2002-ben.  Az asszony a helyszínen belehalt sérüléseibe. Bodnár Zsolt bíró büntetőtanácsa R. Józsefet

aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek.

A törvényszék megállapította: a 56 éves vádlott 2002. október 4-én késő este részegen távozott egy kántorjánosi italboltól, ahol a rokonaival volt. Útközben eszébe jutott, hogy az egyik házban egy idős asszony lakik egyedül.

Átugrott a ház kerítésén, a nyitott ajtón bement a szobába, ahol a 81 éves nő hálóruhában feküdt. A vádlott minden szó nélkül odament hozzá, többször arcon és állon ütötte, majd közösülni próbált vele. Ezután eldöntötte, megöli, hogy elkerülje a felelősségre vonást, ezért testével ránehezedett illetve rátérdelt az áldozat nyakára és a mellkasára térdelt.

A nyomozást 2004-ben felfüggesztették, nem volt gyanúsítottjuk. Ám 2015 novemberében ismét megnyitották az aktát, ugyanis a rendőrök látókörébe egy háromfős társaság, amelynek R. József is tagja volt. A férfi a kihallgatásán – néhány hónappal később – beismerte tettét.

A bírósági tárgyalásokon a vádlott a sokszor egymásnak ellentmondó vallomásaiban csak a szexuális erőszakot ismerte be, megbánást nem mutatott.

Az ítélethirdetésen ismertetett indoklásban elhangzott, az orvosszakértői vélemény szerint az asszony halálát a bántalmazás következtében elszenvedett sérülések, traumás sokk és keringési elégtelenség okozta.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés miatt fellebbezett. A per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Nem ez az egyetlen kántorjánosi gyilkosság, amelynek végére hosszú idő után került pont. A gyanú szerint egy háromfős társaság 1997-ben  megölt egy kántorjánosi férfit. A támadókat – három román állampolgárt – elfogták, de a két ország közötti jogi procedúra közben eltűntek. Évekkel később fogták csak el őket, az utolsó tettest csak 2015-ben. Egy vádlott – az elsőrendű – időközben meghalt, a másodrendű kis híján megúszta. Most mégis súlyos büntetést kapott társával együtt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik