Belföld

CT-re szállították az altatásban lévő beteget, meghalt

Műtét után, állítólag még altatásban szállított volna a mentő egy beteget szerdán a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról CT-re, ám a beteg még a folyosón meghalt – írja több, egymástól független forrásra hivatkozva a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, a német pácienst szerda délután rohamkocsi vitte volna a klinika körülbelül 80 méterrel messzebb található, Határőr úti épületébe CT-re.

A kórház rendszeresen mentőt hív az út megtételéhet, amivel a legnagyobb gond, hogy hosszú időre lefoglalják a legmodernebb felszereltségű mentőautót és a mentőorvost is.

A kórház és a mentőszolgálat a Magyar Nemzet megkeresésére nem reagált.

Néhány nappal korábban egy tizenkét éves kislány is akkor veszítette életét, mikor a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekszívklinikájáról vitték a Heim Pál Gyermekkórházba CT-re.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet a lapnak elmondta, nincs köze a kislány halálához, hogy CT-re kellett szállítani, mert kiderült, hogy súlyos fejlődési rendellenességgel született, és korábban sokszor meg is operálták.

Hozzátette, hogy

bár a sajtóban jól hangzó szalagcím, hogy nyitott mellkassal szállították a gyermeket, ez valójában egy orvosi szakkifejezés, ami annyit jelent, hogy a mellkas csontos vázát nem drótozták össze az újabb és újabb műtétek miatt.

Egyébként a bőrt összevarrták, és be is volt fedve a vágás.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elismerte, aki azt mondja, hogy a magyar egészségügyben minden rendben van, az vak.

A Semmelweis Egyetem közleménye

A Magyar Nemzet 2017. július 14-i számában „CT-re szállítás közben halt meg a beteg” címmel megjelent cikk állításaival ellentétben nincs összefüggés az említett, többszörös infarktuson átesett, kómában lévő beteg halála és a tervezett CT-vizsgálat között. A cikkben hivatkozott CT a klinikához tartozó külön épületrészben, de 100 méteres távolságon belül van, ahová a súlyos állapotú betegeket az OMSZ és a Semmelweis Egyetem megállapodásának megfelelően minden alkalommal az OMSZ munkatársai szállítják a klinikán dolgozó kardiológus, vagy aneszteziológus szakorvos kíséretével. Az OMSZ munkatársai több száz lélegeztetett, akár sokkos állapotban lévő beteget szállítanak országszerte.

 

Cáfoljuk azt is, hogy aznap műtéti beavatkozáson esett volna át a beteg. Az állítással ellentétben vasárnap folyamatos újjáélesztés mellett katéteres koszorúér tágításon és keringés támogató eszköz beültetésen esett át. A beteg ellátása a nemzetközi ajánlások alapján, a legmagasabb szinten, folyamatos intenzív terápiás, kardiológus és szívsebész szakorvos bevonásával történt.

 

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán egyébként a legsúlyosabb állapotú betegeknél, a legmagasabb progresszivitási szintű beavatkozások történnek, a klinikán mintegy 150 orvos dolgozik, és a legmodernebb diagnosztikai és műtéti eszközök állnak rendelkezésre, a többi között kizárólag itt végzik a hazai felnőtt szívtranszplantációkat és a klinika Európa legjobb szívcentrumainak egyike.
Az újságíró hivatalosan nem kereste meg a Semmelweis Egyetemet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik