Belföld

Az MTA szerint könnyen továbbterjedhet Magyarországra a kanyarójárvány

Áprilisi adatok szerint eddig 23 halálos áldozata van Romániában a kanyarójárványnak, ebből 22 gyerek. Romániában jelenleg nincs kötelező védőoltás, nincs gyerekorvos az alapellátásban, és igen erős a vakcinaellenes propaganda, főleg az ortodox egyház részéről, írja a Magyar Tudományos Akadémia oldala.

Nem tudom, mire várnak

– mondta dr. Mészner Zsófia gyermekinfektológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet védőoltási tanácsadója nem tudja, mire várnak még a románok.

Az országban a 9–11 hónapos csecsemőknek körülbelül a fele még mindig nem kapta meg a védőoltást, de még a 4 éveseknek is több mint fele oltatlan. A bejelentett fertőzések száma körülbelül 5 ezer, és a betegek zöme 1–4 éves.

Az MTA szerint a járvány várhatóan tovább terjed. A legtöbb eset a Magyarországgal is szomszédos Temes megyében van, ezért

a ránk nehezedő nyomás is nő.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, így a 47 éven aluli lakosság döntő többsége legalább egy kanyaró elleni oltásban részesült. A hosszú távra szóló védettség kialakítása érdekében azonban 1989-től már két dózis morbilli-mumpsz-rubeola (MMR) kombinált oltóanyagot adtak be.

Az egyiket 15 hónapos, a másodikat 11 éves  korban kapják meg a kisgyermekek, majd 11 éves korban (6. osztály) iskolai kampányoltás keretében részesülnek újraoltásban, ugyancsak MMR vakcinával.

Kanyaró: a '90 előtt születettek nincsenek teljes biztonságban
Az 1969 előtt születettek egyáltalán nem, a későbbi generációk is csak részlegesen védettek a kanyaró ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik