Belföld

Rossz megyébe küldték a mentőt – rendszeresek a hasonló esetek

A pomázi tűzoltóparancsnok szerint Bakondi, Pintér és Orbán a hibás.

Az ORFK szóvivője szerint egyértelműen emberi mulasztás történt, amikor a 112-es segélyhívó rossz helyre küldte a mentőket és a tűzoltókat, ezért meghalt egy baleset sérültje. Gál Kristóf erről az ATV-nek beszélt.

Az eset még július 4-én történt, egy 48 éves traktoros rosszul lett Tóalmáson, és árokba borult járművével. A segélyhívó diszpécsere a katasztrófavédőket és a mentőket a Pest megyei Tóalmás helyett száz kilométerrel arrébb, a Nógrád megyei Tolmácsra irányította. Gál azt mondta, az operátor a telefonban félreértette a település nevét, és nem vetette össze a bejelentő tényleges pozíciójával, ami a monitorján látható volt. Az operátort másnap kirúgták.

Más véleményen van azonban Leidinger István pomázi tűzoltóparancsnok. Szerinte rosszul működik a segélyhívó rendszer, és ezért nem az operátor a felelős, hanem Bakondi György, Pintér Sándor és Orbán Viktor. Azt mondta, mindennaposak a hasonló tévedések, ők rendszeresen azért mennek mellé, mert a riasztási rendszerben Dobogókő nem jelenik meg önálló településként.

A tűzoltóparancsnok azt mondta, a mostani segélyhívó rendszer miatt van, hogy tíz perccel később érnek a helyszínre. A megoldás szerinte az lenne, ha a hívások a legközelebbi ügyeletre futnának be, mert az ott dolgozók helyismeretével nem tudják felvenni a versenyt a szombathelyi és miskolci diszpécserközpontokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik