Belföld

9 alkalom, amikor Balog Zoltán emberi erőforrásokat alázott meg

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden meglepetésinterjút adott az Egyenes Beszédben Rónai Egonnak. Balog miniszter látványosan nem érezte a határait, mondott néhány egészen megdöbbentőt.

Például azt, hogy nem azon kellene lovagolni, hogy Magyarország vezető szívklinikáján nincs CT, inkább örülni kéne annak, hogy a másik kórházban van, még ha nyitott mellkassal is szállítják oda át az embereket. 

Valamint azt, hogy

Aki tehetősebb, az meg tud olyan dolgokat is vásárolni, amiket mások nem.

Ami egyébként igaz, de rosszul veszi ki magát, ha ezt az egészségügyért felelős miniszter mondja a várólisták és a magánkórházak közötti különbségekre.

Balog nem először mondott felháborítót. Összeszedtük a legdurvábbakat.

Amikor azzal viccelődött, hogy a mentősöknek nincs pénzük rendes reggelire

Balog Zoltán nyitotta meg 2017-ben a Mentők Napját. A Kiosk nevű, viszonylag drága étteremben tartott beszédét azzal poénnal indította, hogy azt hitte, “minden nap itt reggeliznek a mentősök”. Haha. Látszik is a videón, hogy kacagnak a kollégák.

Amikor óriásit bakizott a veronai buszbaleset után

Balog Zoltán Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat igazgatójával közösen állt ki a média elé a veronai tragédia után, és sikerült a halálos áldozatokkal járó, kigyulladt busz okozta szörnyűség sajtótájékoztatóján azt mondania a frissen kinevezett igazgatóról, hogy

Csató Gábor néhány napja vette át a szervezetnek a vezetését, úgyhogy ez valóban egy tűzkeresztség volt, ha lehet ilyet mondani.

Bár Balog itt nem viccelni akart, hiszen láthatóan meg volt rendülve, ennél szerencsétlenebbül aligha fogalmazhatott volna.

Amikor megtúráztatta a szegény gyerekeket a Hiltonban

Elcsúszott arányérzékről vallott az is, amikor Balog 40 hátrányos helyzetű kisgyereket utaztatott adventi vacsorára a Hiltonba. Elmondta, a vacsora megvillantásával az a cél, hogy olyan motiváltak legyenek a gyerekek, hogy lediplomázzanak és majd ők is el tudják vinni a gyerekeiket a Hiltonba.

A vacsora végén az ilyen szintű fényűzést valószínűleg soha nem látó, a Hiltonból a nyomorba visszatérő gyerekek ajándékként édességet, élelmiszert és ruhát tartalmazó „Nyilas Misi-pakkot” kaptak.

Amikor közölte, hogy ez a kormány puritán, és nem nevette el magát

Miközben a Fidesz-kormányra jellemző, hogy a versenyszférában sosem dolgozó politikusok elképesztő vagyonokat szereznek, Balog Zoltán képes volt azt nyilatkozni az Indexnek, hogy

Erre a kormányra, mint testületre, kimondottan jellemző a puritánság.

Mindezt ráadásul abban az interjúban, ahol Rogán helikopterezéséről kérdezték. (Ha valaki nem emlékezne: a propagandaminiszter a kvótanépszavazás hajrájában helikopterrel utazott egy vidéki lagziba, majd amikor ezzel a Népszabadság szembesítette, letagadta a légi utat.)

Amikor csak neki jutott esernyő, a parádézó gyerekeknek nem

Zuhogó esőben, rövid ujjú pólóban és kisnadrágban tartottak szabadtéri tornabemutatót a putnoki iskolások, miközben Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter esernyő alól nézte az eseményt. Ennél többet nem is érdemes mondani, meg kell nézni a videót.

Amikor túltolta kicsit a biciklit

Arra a problémára, hogy nincs kréta és papír a középiskolákban, meg olykor az áramot is kikapcsolják, mert nem sikerült valami sikeresen a központosított oktatási rendszer átalakítása, annyit mondott, hogy

túltoltuk a biciklit egy kicsit.

Ez egyébként pozitív példa is lehetne, hiszen egyike a kevés alkalomnak, amikor az Orbán-kormány önkritikusan állt egy hibájához. De ennyire laza mondatot benyomni azután, hogy az iskolákban a mindennapos működést szinte ellehetetlenítő állapotok alakultak ki, egyszerűen érzéketlen, még ha közben elismeri is a tévedést. Főleg úgy, hogy a Klik ezután következő átalakításai alapvetően nem változtattak a helyzeten.

Amikor álhíreket olvasott

Az előző példához illő érzékenységre vallott az is, amikor az egészségügy sorozatos botrányai után Balog Zoltán úgy érezte, a probléma megoldása nem az, hogy kezeljék az egészségügy erőforráshiányát, hanem az, ha azt mondja, ezek hazugságok.

Balog szerint álhírekkel támadják az egészségügyet, és a világon bárhol előfordulnak olyan példák, mint Magyarországon. Egyébként olyan példákról beszélünk, mint hogy kórházi fertőzésben halt meg egy csecsemő, hogy egy rezidens egyedül maradt éjszakára ügyeletben, és a Facebookon kellett segítséget kérnie. Meg olyanokról, hogy a kórház helyett inkább az IKEA-ba mentek dolgozni az ápolók, valamint hogy így néz ki Budapest egyik legnagyobb kórháza:

Kerner Zsolt, 24.hu

Amikor indexeseket futtatott

A miniszter egy lágymányosi campuson tartott konferencián azt ígérte az Index riporterének, hogy később válaszolni fog a CEU-üggyel kapcsolatos kérdéseire. Az esemény után viszont Balog stábja megpróbálta átverni a riportereket azzal, hogy várjanak az árnyékban, Balog hamarosan jön. Az épületnek két kijárata van, Balogék manővereztek ezek között, de végül mégis sikerült kérdezni a minisztert.

Aki erre annyira kiakadt, hogy nyílt levelet írt az Index újságírójának, melyben méltánytalan és méltatlan eljárással vádolta őt.

Amikor fehér inggel intett be a tüntetőknek

Az oktatási rendszer átalakításának mélypontja volt, amikor tanárok és diákok tiltakoztak úgy a lehetetlen körülmények ellen, hogy kockás ingben mentek be az iskolába. Balog miniszter a rá jellemző érzékenységgel fogta meg a témát: fehér inget vett és beszólt a tiltakozóknak.

Balog a parlamentben fotózkodott a Nemzetközi Tudományos Diákolimpia olimpikonjaival, akik mind fehér ingben voltak, nyilván, hiszen a parlamentbe mentek, egy miniszterrel találkozni. Varga úgy rakta ki a Facebookra a képet, hogy:

Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény.

A csúcsminiszter itt ráadásul hatalmas öngólt lőtt, hiszen Békés Gáspár diákolimpikon nyilvánosan visszautasította, hogy az állami propagandagépezet felhasználja őket, és egy kockás inges képet posztolt magáról, majd pár napon belül több mint száz diákolimpikon határolódott el Balogtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik